E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis z řádného zasedání Akademického senátu PřF UK dne 18.6.2015

Vyjádření ke jmenování vedoucích kateder a ředitelů ústavů, Akreditace a prodloužení akreditací, Podmínky přijímacího řízení na akademický rok 2016/2017, Žádost o výklad čl. 17 odst. 4 Pravidel pro organizaci studia , Informace o procesu výběru nového znaku fakulty, Volby předsednictva, Pověření předsednictva na dobu prázdnin, Různé.

Zápis byl v níže uvedeném znění schválen na zasedání ASF dne 22. září 2015.


Přítomni:  Čermák, Ficek, Hurný, Janík, Kotyk, Kretschmer, Kříž, Krylov, Kubíček, Kuthan, Matoušková, Mikát, Perlín, Škaloud, Teplý, Veselý, Vinkler, Vodička, Weiss, Zima (20)
Omluveni: Brejcha, Bruthans, Havlíček, Hudeček, Kuneš, Macháček, Matějka, Táborský (8)
Hosté: Folk, Hulíková, Kotek, Kulman, Langhammer, Martínková, Neustupa

Navržený program zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze  zasedání 21. 5. 2015
  4. Vyjádření ke jmenování vedoucích kateder a ředitelů ústavů
  5. Akreditace a prodloužení akreditací
  6. Podmínky přijímacího řízení na akademický rok 2016/2017
  7. Žádost o výklad čl. 17 odst. 4 Pravidel pro organizaci studia
  8. Informace o procesu výběru nového znaku fakulty
  9. Volby předsednictva
  10. Pověření předsednictva na dobu prázdnin
  11. Různé

1. Schválení zapisovatele

ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele.

Hlasování: 18/0/0

2. Schválení programu zasedání

Kuthan navrhl předřazení bodu 10 před bod 7.

Nový návrh programu zasedání:

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Kontrola a schválení zápisu ze  zasedání 21. 5. 2015
  4. Vyjádření ke jmenování vedoucích kateder a ředitelů ústavů
  5. Akreditace a prodloužení akreditací
  6. Podmínky přijímacího řízení na akademický rok 2016/2017
  7. Pověření předsednictva na dobu prázdnin
  8. Žádost o výklad čl. 17 odst. 4 Pravidel pro organizaci studia
  9. Informace o procesu výběru nového znaku fakulty
  10. Volby předsednictva
  11. Různé

Návrh usnesení: ASF schvaluje program zasedání.

Hlasování: 18/0/0

3. Kontrola a schválení zápisu ze  zasedání 21. 5. 2015

Návrh usnesení: ASF schvaluje zápis ze zasedání 21. 5. 2015.

Hlasování: 18/0/0

4. Vyjádření ke jmenování vedoucích kateder a ředitelů ústavů

Kříž se zeptal, jak moc jsou výběrová řízení propagovaná navenek. Chápe, že vedoucí kateder jsou zpravidla voleni z řad interních zaměstnanců, přesto by rád viděl více externích zájemců. Důležité mu přijde především to, aby byla co nejotevřenější ostatní výběrová řízení na akademické pracovníky. Zeptal se, zda existují nějaké statistiky o počtech přihlášených do jednotlivých výběrových řízení. Folk zdůraznil, že např. v rámci výběrových řízeních týkajících se core facilit Biocevu byla výběrová řízení otevřená a byla možnost vybírat i ze zahraničních kandidátů. U pozic vedoucích kateder není podle Folka nezbytné, aby byl za každou cenu zvolen externí kandidát. Bohužel zatím není reálné, aby se na tyto pozice hlásili kandidáti z některé  z kvalitních západních univerzit. Folk dále upozornil na to, že na naší fakultě je v současnosti většina akademiků se smlouvou na dobu určitou a poté je vypisováno další výběrové řízení, což zvyšuje počet uskutečňovaných výběrových řízení. To fakultě umožňuje jednoduše nepokračovat ve spolupráci v případech, kdy nejsou podávané výkony dostatečné. Na druhou stranu je pak část výběrových řízení na místa kvalitních akademiků, kteří na fakultě chtějí pokračovat. Kubíček souhlasil s Folkem s tím, že u externích kandidátů může být problém s adaptací na určitý způsob výuky, který byl na daném pracovišti dlouhodobě zaveden. Hurný podotkl, že se u některých vedoucích kateder v rámci jejich představy dalšího směřování katedry objevuje výtka vůči nadměrné vytíženosti akademických pracovníků výukou, což je zdržuje od vědecké činnosti. Východisko pak nacházejí ve větším zapojení doktorandů do výuky.

Skrutátoři: Matoušková, Perlín

Usnesení a hlasování:

ASF souhlasí se jmenováním doc. RNDr. Ivana Hrdého, Ph.D. vedoucím katedry parazitologie. (18/0/0)

ASF souhlasí se jmenováním RNDr. Lukáše Fischera, Ph.D. vedoucím katedry experimentální biologie rostlin. (17/1/0)

ASF souhlasí se jmenováním prof. RNDr. Petra Nachtigalla, Ph.D. vedoucím katedry fyzikální a makromolekulární chemie. (16/2/0)

ASF souhlasí se jmenováním prof. RNDr. Bohumíra Janského, CSc. vedoucím katedry fyzické geografie a geoekologie. (15/3/0)

ASF souhlasí se jmenováním doc. RNDr. Jana Vilhelma, CSc. ředitelem ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky. (18/0/0)

5. Akreditace a prodloužení akreditací

Matoušková se zeptala, zda byly senátu k vyjádření předloženy žádosti o akreditace pro bakalářský studijní program Voda v krajině a navazující magisterský program Hydrologie a hydrogeologie, protože tyto programy sice nebyly uvedeny v seznamu podkladových materiálů v e-mailové pozvánce, podkladové soubory ale byly dostupné na webu. Folk odpověděl, že předloženy nebyly, v tabulce na webu jsou všechny připravované akreditace a samotná přítomnost v tabulce neznamená, že je obor vedením předložen. Kříž se pozastavil nad neinformováním ASF o těchto připravovaných komplexních studijních programech napříč sekcemi. Kříž se zeptal vedení fakulty, proč nebyla předložená žádost o akreditaci jako tomu bylo u ostatních schvalovaných akreditací či reakreditací. Folk odpověděl, že návrh programu ještě nebyl připraven k předložení a ještě v pondělí 15.6.2015 řešil děkan věcnou připomínku k návrhu. Nebylo proto možné předložit návrh na akreditaci na toto zasedání ASF. Kuthan potvrdil, že po dohodě s děkanem není tento materiál pro dnešní zasedání předložen. Matoušková podotkla, že nový obor jako první propojuje všechny sekce na PřF a důvody pro nepředložení návrhu ASF ke schválení spíše vidí v administrativní a byrokratické rovině. Kříž řekl, že věří, že na příštím zasedání ASF bude návrh kvalitně připraven a nebude problém s jeho schválením. Folk zdůraznil, že nikterak nesnižuje význam a přínosnost nového oboru, na druhou stranu není důvod pro obcházení předpisů. Perlín vyjádřil lítost nad tím že návrh akreditace nebyl děkanem předložen ke schválení ASF. Martínková navrhla, že by se senát mohl sejít již v září a návrh akreditace schválit v září. Stihlo by se tak následné předložení na vědeckou radu fakulty v říjnu, kde ostatně budou schvalovány i akreditace projednané dnes. Kříž podpořil Martínkovou a podotkl, že je důležité mít co nejvíce oborů napříč sekcemi. Prof. Janský vyzdvihl význam nově připraveného oboru, který má ambice pojmout význam vody jak z biologického, geologického, chemického ale i geografického pohledu. Kritizoval přístup  vedení fakulty jako nevstřícný a zbytečně byrokratický. Nabídl také geografickýcm senátorům, že můžou za ním kdykoli přijít akreditace diskutovat a pozval je na sekční vědeckou radu. Hurný ubezpečil prof. Janského, že ASF učiní vše pro to, aby se akreditace stihla včas, samotné procedury jsou ale nastaveny zákonem a dalšími předpisy. Na druhou stranu ASF nemůže hlasovat  o něčem co většina senátorů vůbec neviděla. Neustupa zdůraznil, že VRF zasedá v říjnu. Tzn., že i kdyby na dnešním zasedání ASF byl návrh akreditace předložen a schválen, stejně by nebyl projednán VRF dříve než v říjnu.

Návrhy usnesení:

Akademický senát souhlasí s prodloužením akreditace studijních oborů: B1501 Biologie se zaměřením na vzdělávání, N1303 Demografie, N1301 Kartografie a geoinformatika, N1301 Fyzická geografie a geoekologie.

ASF souhlasí s akreditací nového magisterského studijního oboru N1301 Krajina a společnost.

Hlasování: 18/0/0

6. Podmínky přijímacího řízení na akademický rok 2016/2017

Martínková seznámila ASF s hlavními změnami podmínek přijímacích řízení. Mezi hlavní změny patří existence pouze elektronické přihlášky do Bc. a NMgr. oborů. V rámci přihlášek do doktorského studia budou nadále existovat obě možnosti přihlášení, tj. elektronická a papírová verze. Weiss se zeptal, zda je opravdu nutný proces nostrifikace při přijímání studentů z ostatních tuzemských a zahraničních univerzit. Martínková odpověděla, že je to nutné.

Návrhy usnesení:

ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu bakalářských studijních oborů pro akademický rok 2016/2017.

ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu navazujících magisterských studijních oborů pro akademický rok 2016/2017.

ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu doktorských studijních programů pro akademický rok 2016/2017.

Hlasování: 18/0/0

7. Pověření předsednictva na dobu prázdnin

Kuthan požádal ASF o pověření předsednictva pro období prázdnin do příštího zasedání ASF pro řešení neodkladných záležitostí.

Návrh usnesení: Akademický senát podle čl. 22 Volebního a jednacího řádu zmocňuje předsednictvo na období od 19. června 2015 do nejbližšího řádného zasedání ASF k předběžným vyjádřením v neodkladných věcech.

Hlasování: 18/0/0

8. Žádost o výklad čl. 17 odst. 4 Pravidel pro organizaci studia

Hurný seznámil ASF s žádostí o výklad čl. 17 odst. 4 Pravidel pro organizaci studia.

Návrh usnesení: Akademický senát pověřuje legislativní a studijní komisi vypracováním stanoviska k žádosti o výklad čl. 17 odst. 4 Pravidel pro organizaci studia.

Hlasování: 18/0/0

9. Informace o procesu výběru nového znaku fakulty

Kotek informoval ASF o postupu procesu výběru nového znaku fakulty. Do neděle 21. 6. 2015 by měla být připravena veřejná prezentace došlých návrhů. Do neděle 14. 6. 2015 byly přijaty akceptovatelné návrhy od celkem 38 zájemců. Kromě toho 4 další zájemci podali své návrhy po termínu s tím, že i tyto návrhy budou do soutěže zařazeny. Celkem došlo přes 50 návrhů od čistě textových popisů až po rozsáhle graficky zpracovaných. V rámci prezentace návrhů budou jednotlivé návrhy označeny příslušností ke  koncepčním celkům, protože některé motivy se opakují. Typické koncepty v návrzích zahrnují čtyři sekce, velemloka, zeměkouli, strom poznání, spirálu, květy života apod. Kříž řekl, že v plánovaném nezávazném hlasování bude mít každý člen akademické obce tři rovnocenné hlasy, jak je uvedeno v dříve schválených pravidlech. Perlín zdůraznil, že hlasování musí mít pouze orientační význam s tím, že vedení fakulty společně s ASF k němu může, ale také nemusí přihlédnout.

Návrh usnesení: Akademický senát bere na vědomí informaci o procesu výběru nového znaku fakulty.

Hlasování: 18/0/0

10. Volby předsednictva

Kuthan upozornil ASF, že volbu předsednictva je možné provést pouze za účasti více než ⅔ členů senátu. Vzhledem k tomu, že kvórum nebylo naplněno o jeden hlas byla volba přesunuta na další zasedání ASF.

11. Různé

Kuthan informoval ASF o záměru Mariana Novotného z Katedry buněčné biologie seznámit ASF s možností využití Moodle pro studentskou anketu. Vzhledem k bohatému programu zasedání přesunul tento příspěvek na jednání v rámci studijní komise. Teplý se zeptal, zda bude v září ASF zasedat. Kuthan odpověděl kladně s tím, že dnes ještě nejsme schopni se domluvit na konkrétním termínu. Vinkler otevřel problematiku vlastnických práv ke sbírkovým materiálům a rád by znal názor ASF na legislativní rámec, zda je dostatečný, či by nebylo vhodné jej upravit. Folk pak podotkl, že již v současné době je legislativní rámec vlastnických práv ke sbírkovým materiálům podle jeho názoru dostatečně ošetřen.

Hurný vznesl dotaz na vedení fakulty zda vypíše v rámci institucionálního plánu soutěž pro obě kategorie (A a B1). Folk odpověděl, že konkrétní plán na roky 2015-2016 ještě nebyl na KD projednán. Hurný by rád viděl větší zapojení studentů do úspěšných projektů v kategorii A v případě, že vedení nebude vypisovat okruh B - tvůrčí činnost studentů. Hurný po diskuzi s akademickými pracovníky ustoupí požadavku vypisování okruhu Tvůrčí práce studentů směřující k inovaci vzdělávací činnosti, ale vzhledem k tomu, že opakovaně slýchává výtku vůči nadměrnému vytížení pedagogických pracovníků výukou, tak by uvítal možnost zapojení studentů s patřičným ohodnocením v rámci institucionálního plánu. Také poukázal na to, že v minulosti byl v rámci univerzity tento projekt využíván k podivuhodným činnostem a proto by jako kompromisní řešení, které administrativně nezatíží uskutečnění projektu, viděl zapojení studentů či členů SKAS při výběru projektů na další období. Folk tento aspekt podpořil. Kříž se zeptal na novinky týkající se projektů Kampus Albertov a Biocev. Kuthan odpověděl, že podle dostupných informací vše běží podle plánu přičemž počítá s podrobnějším informováním ASF po prázdninách. Hurný se zeptal, zda jsou konkrétní informace o spoluúčasti institucí zapojených do národního programu udržitelnosti (NPU). Folk konstatoval, že samozřejmě usilujeme o zapojení do NPU, avšak u spoluúčasti se může jednat až o 40 % financí z neveřejných zdrojů.

Zapsal Vladimír Krylov 18.6.2015

Ověřil Martin Kuthan 12. 8. 2015


Přijatá usnesení

Schválená usnesení ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 18. 6. 2015

  1. ASF schvaluje Krylova jako zapisovatele. (18/0/0)
  2. ASF schvaluje program zasedání. (18/0/0)
  3. ASF schvaluje zápis ze zasedání 21. 5. 2015. (18/0/0)
  4. ASF souhlasí se jmenováním doc. RNDr. Ivana Hrdého, Ph.D. vedoucím katedry parazitologie. (18/0/0)
  5. ASF souhlasí se jmenováním RNDr. Lukáše Fischera, Ph.D. vedoucím katedry experimentální biologie rostlin. (17/1/0)
  6. ASF souhlasí se jmenováním prof. RNDr. Petra Nachtigalla, Ph.D. vedoucím katedry fyzikální a makromolekulární chemie. (16/2/0)
  7. ASF souhlasí se jmenováním prof. RNDr. Bohumíra Janského, CSc. vedoucím katedry fyzické geografie a geoekologie. (15/3/0)
  8. ASF souhlasí se jmenováním doc. RNDr. Jana Vilhelma, CSc. ředitelem ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky. (18/0/0)
  9. Akademický senát souhlasí s prodloužením akreditace studijních programů: B1501 Biologie se zaměřením na vzdělávání, N1303 Demografie, N1301 Kartografie a geoinformatika, N1301 Fyzická geografie a geoekologie. (18/0/0)
  10. ASF souhlasí s akreditací nového magisterského studijního programu a oboru N1301 Krajina a společnost. (18/0/0)
  11. ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu bakalářských studijních oborů pro akademický rok 2016/2017. (18/0/0)
  12. ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu navazujících magisterských studijních oborů pro akademický rok 2016/2017. (18/0/0)
  13. ASF schvaluje podmínky přijímacího řízení ke studiu doktorských studijních programů pro akademický rok 2016/2017. (18/0/0)
  14. Akademický senát podle čl. 22 Volebního a jednacího řádu zmocňuje předsednictvo na období od 19. června 2015 do nejbližšího řádného zasedání ASF k předběžným vyjádřením v neodkladných věcech. (18/0/0)

Akce dokumentů