E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání předsednictva Akademického senátu PřF UK v Praze dne 3. 6. 2008

Přítomni: Chromý, Chudoba, Půta

Program zasedání

  1. Rozdělení státního neinvestičního příspěvku na PřF UK v Praze
  2. Přijímací řízení na PřF UK v Praze
  3. Úvodní soustředění studentů prvních ročníků
  4. Průběh transformace Kolejí a menz
  5. Podpora usnesení AS UK ze dne 23. 5. 2008 varujícím před ohrožením klinické výuky v důsledku navrhované transformace fakultních nemocnic
  6. Organizační záležitosti

Průběh zasedání

  1. Rozdělení státního neinvestičního příspěvku na PřF UK v Praze

    Předsednictvo AS se seznámilo s průběhy jednání kolegia děkana, které předcházely předložení návrhu na rozdělení státního neinvestičního příspěvku na PřF UK v Praze ASF. Předsednictvo diskutovalo příčiny, které vedly k polarizované rozpravě a následně i k nekonsensuálnímu přijetí návrhu, a zvažovalo možnosti, jakým způsobem by měl být návrh předkládán v dalších letech.

    Předsednictvo akademického senátu vyjadřuje politování nad průběhem schvalování rozdělení státního neinvestičního příspěvku na rok 2008 a navrhuje akademickému senátu PřF UK k přijetí následující usnesení: „Akademický senát vyzývá děkana fakulty, aby v dostatečném předstihu (listopad 2008) před hlasováním o rozdělení státního neinvestičního příspěvku na rok 2009 předložil akademickému senátu k vyjádření pravidla pro rozdělení tohoto příspěvku. Akademický senát uvítá, pokud se na tvorbě pravidel budou moci podílet členové ekonomické komise akademického senátu.“ (3-0-0)

  2. Přijímací řízení na PřF UK v Praze

    Předsednictvo akademického senátu diskutovalo možné důsledky podmínek pro přijetí ke studiu bez stanovení podmínek. Půta vyjádřil naději, že důsledky letošního neuváženého kroku přimějí chemickou sekci samu vrátit se zpět k nějaké formě selekce. Chudoba upozornil, že pokud nárůst zapsaných studentů oproti minulému roku přesáhne v průměru 5 %, tak na tyto studenty MŠMT nevyplatí státní příspěvek. Chromý informoval, že o podmínkách pro přijetí bude kolegium děkana jednat dne 9. 6. 2008.

    Předsednictvo navrhuje projednat podmínky pro přijetí ke studiu pro akademický rok 2009/2010 na zasedání akademického senátu dne 20. června 2008. Předsednictvo žádá studijní komisi o vyjádření stanoviska k návrhu podmínek pro přijetí a formulaci návrhu usnesení. (3-0-0)

  3. Úvodní soustředění studentů prvních ročníků

    Chromý seznámil předsednictvo s předpokládaným průběhem úvodních soustředění prvních ročníků Bc. studia, která se budou konat v září v Praze (biologie, geologie, část chemie) a v Poříčí (geografie, část chemie a učitelské obory). Chudoba vyjádřil lítost, že zásadní změny v organizaci soustředění nejsou konzultovány se studentskou komorou akademického senátu, která zástupuje studentskou část akademické obce a jejíž členové se aktivně těchto soustředění účastní.

    Chromý informoval o žádosti proděkanky pro studium, aby AS delegoval své zástupce do jednotlivých soustředění (Poříčí, Praha). Chromý dále uvedl, že by proděkanka pro studium uvítala, pokud by v prvním týdnu akademického roku 2008/2009 opět proběhla ve spolupráci se studentskou částí ASF akce „Studenti studentům“.

  4. Průběh transformace Kolejí a menz

    Chudoba seznámil předsednictvo s průběhem připravované transformace Kolejí a menz na zájmové sdružení právnických osob. Uvedl, že jednou z účastnících se právnických osob je i nově vzniklá Studentská unie, která sdružuje fakultní spolky. Vyjádřil naději, že se podaří do Studentské unie zapojit i studenty PřF UK.

  5. Podpora usnesení AS UK ze dne 23. 5. 2008 varujícím před ohrožením klinické výuky v důsledku navrhované transformace fakultních nemocnic

    Chudoba seznámil předsednictvo s usnesením akademického senátu UK ze dne 23. května 2008 varujícím před ohrožením klinické výuky v důsledku navrhované transformace fakultních nemocnic a s důvody, které vedly k přijetí tohoto usnesení.

    Předsednictvo akademického senátu PřF UK vyjadřuje podporu akademickému senátu UK a jeho usnesení ze dne 23. května 2008, které varuje před ohrožením klinické výuky v důsledku navrhované transformace fakultních nemocnic. Sdílí obavy akademického senátu UK, že současná podoba transformace fakultních nemocnic ohrožuje klinickou výuku a výzkum na pěti lékařských fakultách UK a na Farmaceutické fakultě UK.
    Předsednictvo AS Přírodovědecké fakulty, která pěstuje řadu experimentálních oborů, plně chápe, že po ztrátě přímého vlivu na klinickou výuku nelze ručit za kvalitu výuky jako celku.
    Předsednictvo AS PřF UK se dále obává, že navrhovaná transformace fakultních nemocnic ohrozí též kvalitu výuky studentů Přírodovědecké fakulty. (3-0-0)

  6. Organizační záležitosti

    Předsednictvo souhlasí se zařazením následujících bodů do programu zasedání ASF dne 20. června 2008: Návrh přerozdělení finančních prostředků v rámci sekcí fakulty; Studijní plány 2008/2009; Vnitřní předpisy fakulty; Průběh transformace Kolejí a menz; Zmocnění předsednictva ASF k zastupování ASF po dobu letních prázdnin.

    Chromý informoval předsednictvo o doporučení proděkanky pro studium a komise rozvrhářů PřF, aby se zasedání fakultních grémií (zejm. VRF, ASF) konala v jedné posluchárně. Zasedání ASF by se tak měla konat vždy ve čtvrtek od 14.00 hodin. Místo zasedání bude známo po sestavení rozvrhu na ZS 2008/2009.

    Předsednictvo AS stanovuje termíny zasedání AS do konce funkčního období AS následovně: 25. 9. 2008, 23. 10. 2008, 20. 11. 2008, 11. 12. 2008, 15. 1. 2009.

Přijatá usnesení

  1. Předsednictvo akademického senátu vyjadřuje politování nad průběhem schvalování rozdělení státního neinvestičního příspěvku na rok 2008 a navrhuje akademickému senátu PřF UK k přijetí následující usnesení: „Akademický senát vyzývá děkana fakulty, aby v dostatečném předstihu (listopad 2008) před hlasováním o rozdělení státního neinvestičního příspěvku na rok 2009 předložil akademickému senátu k vyjádření pravidla pro rozdělení tohoto příspěvku. Akademický senát uvítá, pokud se na tvorbě pravidel budou moci podílet členové ekonomické komise akademického senátu.“ (3-0-0)
  2. Předsednictvo navrhuje projednat podmínky pro přijetí ke studiu pro akademický rok 2009/2010 na zasedání akademického senátu dne 20. června 2008. Předsednictvo žádá studijní komisi o vyjádření stanoviska k návrhu podmínek pro přijetí a formulaci návrhu usnesení. (3-0-0)
  3. Předsednictvo akademického senátu PřF UK vyjadřuje podporu akademickému senátu UK a jeho usnesení ze dne 23. května 2008, které varuje před ohrožením klinické výuky v důsledku navrhované transformace fakultních nemocnic. Sdílí obavy akademického senátu UK, že současná podoba transformace fakultních nemocnic ohrožuje klinickou výuku a výzkum na pěti lékařských fakultách UK a na Farmaceutické fakultě UK.
    Předsednictvo AS Přírodovědecké fakulty, která pěstuje řadu experimentálních oborů, plně chápe, že po ztrátě přímého vlivu na klinickou výuku nelze ručit za kvalitu výuky jako celku.
    Předsednictvo AS PřF UK se dále obává, že navrhovaná transformace fakultních nemocnic ohrozí též kvalitu výuky studentů Přírodovědecké fakulty. (3-0-0)
  4. Předsednictvo souhlasí se zařazením následujících bodů do programu zasedání ASF dne 20. června 2008: Návrh přerozdělení finančních prostředků v rámci sekcí fakulty; Studijní plány 2008/2009; Vnitřní předpisy fakulty; Průběh transformace Kolejí a menz; Zmocnění předsednictva ASF k zastupování ASF po dobu letních prázdnin.
  5. Předsednictvo AS stanovuje termíny zasedání AS do konce funkčního období AS následovně: 25. 9. 2008, 23. 10. 2008, 20. 11. 2008, 11. 12. 2008, 15. 1. 2009.

Akce dokumentů