E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 26. 6. 2008

(mimořádné zasedání)
Přítomni:
Berka, Čihař, Gahura, Huňová, Chromý, Chudoba, Kuthan, Lorenc, Matoušková, Plášil, Šimon, Šímová, Weiser, Zusková (14)
Omluveni:
Blažek, Liberda, Mašková, Navrátil, Opluštil, Půta, Sakala, Sklenář, Spurná, Taufmannová, Votýpka, Zeisek (12)
Nepřítomni:
(0)
Náhradníci:
havlíček za Blažka, Jedelský za Zeiska, Lachmanová za Spurnou, Matoušek za Taufmannovou, Novotný za Půtu, Zídková za Votýpku (6)
Hosté:
Bosáková, Dzúrová, Folk, Herben, Jelínek, Němec, Vilímek

Senát má 26 členů, protože Baxa ukončil studium a Velemínská byla pověřena vedením katedry. Novým senátorem za Velemínskou je Mgr. Karel Harant z Katedry genetiky a mikrobiologie.

Program zasedání

  1. Schválení náhradníků
  2. Schválení zapisovatele
  3. Schválení programu zasedání
  4. Schválení zápisů ze zasedání ASF 20. 6. 2008
  5. Podmínky pro přijetí do bakalářského a navazujícího magisterského studia na UK v Praze, PřF v akademickém roce 2009/2010
  6. Akreditace bakalářského a navazujícího magisterského studijního oboru Chemie a fyzika materiálů
  7. Akreditace doktorského studijního programu Geoinformační technologie
  8. Vyjádření ASF k jmenování vedoucích pracovišť
  9. Vnitřní předpisy UK v Praze, PřF
  10. Různé

Průběh zasedání

  1. ASF schválil náhradníky x za x. (x ano/0 ne/0 zdržel se).
  2. ASF schválil zapisovatele Berku (20/1/0).
  3. ASF schvaluje přidání bodu Podmínky pro přijetí do PGS v roce 2008/2009 do programu zasedání (21/0/0). ASF schválil program zasedání (21/0/0).
  4. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 20. 6. 2008

    Výrok zapsaný v bodě 7 upřesnil Weiser: „…předepisujeme jiné povinné počty kreditů…“. Taufmannová se omluvila z účasti na úvodním soustředění prvních ročníků. Bod 11 po připomínkách Chudoby a Zuskové nově zní:

    Předseda informoval o harmonogramu úvodních soustředění 1. ročníků a potřebě zajistit zastoupení ASF (představení AS, předpisů).

    Chudoba upozornil, že studentská komora AS nebyla vyzvána k účasti na soustředění na chemické sekci a v programu se s ní nepočítá. (Obdobně nebývá oslovována při organizaci Dne otevřených dveří, který navíc v posledních dvou letech proběhl ve stejnou dobu jako krajská kola chemické olympiády.)

    Zusková informovala, že prod. Jelínek projednal organizaci úvodních soustředění na SVR s tím, že agendu AS představí kol. Zusková. Zástupci SKAS jsou vítáni, nicméně Zusková si nepřeje účast Chudoby, neboť Chudoba v loňském roce prezentoval své osobní názory na některé pedagogy, což je na oficiální akci pořádané fakultou nepřípustné. Chudoba odmítl danou věc komentovat.

    Zastoupení ASF na úvodních soustředěních: 1) biologie: Huňová, Gahura, Zeisek, 2) geografie: Matoušek, 3) geologie: Plášil, 4) chemie: nutno dohodnout (v loňském roce ASF zastupovali Chudoba a Navrátil).

    Členové SKAS budou i v letošním roce organizovat akci „studenti-studentům“ v prvním týdnu nového akademického roku (zajištěním pověřeni zástupci ASF na úvodních soustředěních 1. ročníků).

    ASF schválil zápis ze zasedání ASF 26. 6. 2008 ve znění výše uvedených připomínek (21/0/0).

  5. Podmínky pro přijetí do bakalářského a navazujícího magisterského studia na UK v Praze, PřF v akademickém roce 2009/2010

    Proděkanka Dzúrová přednesla návrh podmínek pro přijetí do bakalářského a navazujícího magisterského studia na UK v Praze, PřF v akademickém roce 2009/2010. Uvítala by zavedení testu všeobecných studijních předpokladů pro všechny uchazeče do bakalářského studia. Pozitivně hodnotí přidání účasti na SOČ ke kritériím, kterou vedou k prominutí přijímacích zkoušek.

    Navázal na ni proděkan Jelínek, který uvedl, že chemické obory nově mohou používat označení Eurobachelor a Euromaster. Dále vysvětlil důvody, které vedly sekci Chemie k návrhu podmínek pro přijetí bez přijímacích zkoušek do průměrného prospěchu 2,00 pro některé bakalářské obory: Je to zejména z důvodu nastavení přijímacího řízení na konkurenční VŠCHT. Upozornil na nadcházející demografický pokles studentů. Následovala obsáhlá diskuse.

    Chudoba uvedl, že pro PřF UK není konkurence celá VŠCHT, ale přírodovědně zaměřený obor Chemie, který sama VŠCHT prezentuje jako prestižní. Zeptal se, zda prominutí přijímacích zkoušek do průměrného prospěchu 2,00 povede ke zvýšenému zájmu kvalitních uchazečů, anebo ti dají přednost konkurenčnímu oboru na VŠCHT? Dále upozornil, že MŠMT financuje meziroční nárůst studentů pouze v řádu procent, tedy na část studentů neobdrží PřF UK státní příspěvek.

    Jelínek odpověděl, že přijímací zkoušky zůstávají zachovány pro KATA a Biochemii, kde je převis zájemců o studium, zatímco studijní program Chemie má zájemců nedostatek, tudíž konání přijímacích zkoušek nemá velký význam a může naopak odrazovat, když VŠCHT přijímací zkoušky nepořádá. Nevidí důvod, proč by nadaní studenti upřednostnili VŠCHT před PřF UK. Ohledně financí se limit týká celé UK a neměli bychom bránit rozvoji oboru, který je žádán poptávkou na trhu práce.

    Jedelský upřesnil průběh přijímacího řízení na VŠCHT (podle prospěchového průměru je stanoveno pořadí uchazečů až do maximálního počtu). Dále se podivil, že bojujeme s VŠCHT tím, že se prodáváme jako levný produkt. Měli bychom raději v souladu s dlouhodobým záměrem získávat vynikající studenty z NMgr. a PhD.

    Jelínek uvedl, že průměr 2,00 je dostatečná záruka schopnosti studovat.

    Taufmannová se zeptala, jak chemická sekce zvládne takový nápor studentů. Upozornila, že Studijní a zkušební řád má poměrně měkká pravidla pro postup do druhého úseku studia.

    Jelínek odpověděl, že nenastoupí všichni přijatí a podmínkou účasti na praktikách je úspěšné absolvování vstupního testu.

    Gahura se zeptal, jak je to se stanovením průměru 2,00 na geologické sekci.

    Jelínek uvedl, že na geologii byl původně návrh 2,50. Chromý upřesnil, že průměr 2,00 je kompromis, na který přistoupilo kolegium.

    Folk uvedl, že i biologická sekce se též bude muset vypořádat s demografickým poklesem, přesto přijímací zkoušky neruší. Vyjádřil obavu, že zrušením přijímacích zkoušek sice vzroste počet studentů, bohužel však ne těch kvalitních. Podivil se nad univerzálním průměrem 2,00 pro všechny typy škol, i když jsou mezi nimi obrovské rozdíly a navíc jsou střední školy bonifikovány počtem úspěšně přijatých studentů na vysoké školy. Podporuje test všeobecných studijních předpokladů jako vhodný způsob regulace počtu přijímaných studentů.

    Jelínek oponoval, že test studijních předpokladů je stále test, který zbytečně odrazuje studenty, když na VŠCHT nic takového nemají.

    Weiser se dotázal, jak jsou rozlišeny v Anglistice nekanonické a kanonické publikace v povinné četbě. Dzúrová odpověděla, že to jsou podmínky plně převzaté od Filosofické fakulty UK a nemá oprávnění je měnit.

    Chudoba navrhl předkladatelce, zda by bylo možno vypustit z podmínek přijímacího řízení kritérium průměru, neboť z diskuze se zdá, že jako jediné vyvolává nesouhlas mezi členy ASF.

    Dzúrová pozměnila návrh tak, že bylo vypuštěno kritérium průměru (písm. a podmínek prominutí přijímací zkoušky při přijímacím řízení do bakalářského studijního oboru) a ke všem bakalářským oborům byl přidán test všeobecných studijních předpokladů. Dzúrová uvedla, že k této změně má pověření od děkana.

    Jelínek uvedl, že návrh je v přímém rozporu s usnesením Vědecké rady chemické sekce a nemá mandát se k němu vyjádřit.

    Zusková se dotázala, jak bude hlasování probíhat procedurálně. Lorenc se o průběhu projednávání tohoto bodu vyjádřil jako o zmatečném a vyzval vedení fakulty, ať se rozhodne, který návrh vlastně předkládá.

    ASF vrací návrh Podmínek pro přijetí do bakalářského a navazujícího magisterského studia na UK v Praze, PřF v akademickém roce 2009/2010 předkladateli k přepracování (7/8/6 – nebylo přijato).

    ASF schvaluje návrh Podmínek pro přijetí do bakalářského a navazujícího magisterského studia na UK v Praze, PřF v akademickém roce 2009/2010 ve znění pozměňovacího návrhu předkladatele (12/2/7).

  6. Akreditace studijního bakalářského a navazujícího magisterského oboru Chemie a fyzika materiálů

    Doc. Němec přednesl návrh na akreditaci nového interdisciplinárního studijního oboru, který bude uskutečňován ve spolupráci s MFF UK, jehož cílem bude materiálový výzkum.

    Chudoba návrh podpořil, neboť považuje rozvoj interdisciplinárních studijních oborů za velice prospěšný.

    ASF souhlasí s návrhem žádosti o akreditaci bakalářského a navazujícího magisterského oboru Chemie a fyzika materiálů (21/0/0).

  7. Vypsání mimořádného přijímacího řízení do čtyřletých doktorských studijních oborů 2008/2009

    Proděkan Herben přednesl, že pro převod PGS studentů z tříletých do čtyřletých studijních oborů je zapotřebí tyto obory formálně začít vypsáním přijímacího řízení do konce srpna (20. 8.). Od 1. 10. pak do takto otevřených oborů půjde bezplatně převádět studenty z tříletých oborů.

    Chromý připomenul, že je třeba dodržet lhůty k přijímacímu řízení.

    Kuthan se zeptal, proč je nadále na geologii nutné podávat s přihláškou do PGS i vyjádření vedoucího diplomové práce. Plášil se domnívá, že je to zvláštní i vůči studentům. Herben odpověděl, že se mu to také příliš nelíbilo, ale navštívil garanty na geologii, pro něž je to nástroj pro kontrolu nad zatím nedokončenými studenty, kteří zatím nemají odevzdanou diplomovou práci. Což je pravdou a z tohoto důvodu by to tam mohlo nadále zůstat. Kuthan uvedl, že i v tak musí dotyčný student diplomovou práci obhájit, aby mohl nastoupit na PGS. Novák se zeptal, co se stane, pokud posudek školitel nechce nebo dokonce nemůže vydat? Herben uvedl, že takový student může požádat o prominutí nutnosti vyjádření školitele.

    ASF schvaluje návrh podmínek přijímacího řízení pro nově akreditované doktorské studijní programy (21/0/0).

  8. Akreditace doktorského studijního programu Geoinformační technologie

    ASF souhlasí s návrhem žádosti o akreditaci čtyřletého doktorského studijního programu Geoinformační technologie (18/0/3).

  9. Vyjádření ASF k jmenování vedoucích pracovišť

    ASF konsensuálně schválil Lorenze a Havlíčka skrutátory pro tajné hlasování, jímž se ASF bude vyjadřovat ke jmenování doc. Jana Frouze ředitelem ÚŽP a doc. Pavla Stopky vedoucím Katedry zoologie.

    Chudoba kritizoval příliš krátké lhůty, v níž se mohl ASF seznámit s návrhy na vedoucí obou pracovišť. Vyjádřil přání, aby vyjadřování ASF k vedoucím kateder nebylo do budoucna chápáno jako formální proces.

    Chromý stručně shrnul průběh výběrového řízení na ředitele ÚŽP: Účastnili se jej tři zájemci, koncepčně se velmi lišili, vítězný kandidát vynikal vědeckou erudicí a zajišťováním finančních prostředků, Ostatní kandidáti měli větší pedagogické zkušenosti.

    Kuthan stručně shrnul průběh výběrového řízení na vedoucího Katedry zoologie: Účastnili se jej dva zájemci, kteří se částečně lišili v koncepci, nakonec výrazně převážil stávající šéf zoologie.

    ASF se vyjádřil kladně ke jmenování doc. Ing. Mgr. Jana Frouze, CSc. ředitelem Ústavu životního prostředí (16/0/4) a doc. RNDr. Pavla Stopky, CSc. vedoucím Katedry zoologie (19/0/1).

  10. Vnitřní předpisy UK v Praze, PřF

    Chromý informoval, že projednávání návrhů změn předpisů k depuraci vypracovaný na žádost děkana legislativní komisí ASF zabral téměř polovinu výjezdního zasedání kolegia děkana:

    • Statut PřF UK – bude dopracován do září
    • Volební a jednací řád ASF PřF UK – nebyla dodržena lhůta pro podání návrhu, bude projednán až v září (jde o komplikovaný předpis, který je svázán se Statutem)
    • Řád přijímacího řízení PřF UK – opisuje univerzitní řád, stačí namísto něj opatření děkana, které bude podléhat vyjádření ASF
    • Řád hodnocení výuky PřF UK – bude projednán v září

    Novák se domnívá, že v předloženém návrhu ŘHV chybí motivace studentů hodnotit. Z tohoto hlediska nemá anketa smysl, pokud jí hodnotí málo lidí.

    Tichým souhlasem byl jmenován Plášil organizátorem Ankety hodnocení výuky za studenty.

  11. Různé

    Chudoba přednesl stručné zprávy z AS UK:

    • Legislativní komise AS UK se nesešla usnášeníschopná, nicméně v neformální diskuzi převážil názor, že elektronické volby mohou být doplňkem ke konání voleb papírovou formou.
    • Schůzka Sociální komise AS UK a Studentské komory AS UK s rektorem na téma Bílá kniha terciárního vzdělávání přinesla řadu kritických připomínek. Není však vyloučeno, že MŠMT nezávisle na Bílé knize sestavuje novelu VŠ zákona.

Příští zasedání AS PřF se uskuteční dne 25. září 2008 od 14.00 hodin v Mineralogické posluchárně, Albertov 6, Praha 2.

Přijatá usneseni

  1. ASF schvaluje náhradníky: (13 ano/0 ne/0 zdržel se).
  2. ASF schválil zapisovatele Berku (20/1/0).
  3. ASF schvaluje přidání bodu Podmínky pro přijetí do PGS v roce 2008/2009 do programu zasedání (21/0/0). ASF schválil program zasedání (21/0/0).
  4. ASF schválil zápis ze zasedání ASF 26. 6. 2008 ve znění výše uvedených připomínek (21/0/0).
  5. ASF schvaluje návrh Podmínek pro přijetí do bakalářského a navazujícího magisterského studia na UK v Praze, PřF v akademickém roce 2009/2010 ve znění pozměňovacího návrhu předkladatele (12/2/7).
  6. ASF souhlasí s návrhem žádosti o akreditaci bakalářského a navazujícího magisterského oboru Chemie a fyzika materiálů (21/0/0).
  7. ASF schvaluje návrh podmínek přijímacího řízení pro nově akreditované doktorské studijní programy (21/0/0).
  8. ASF souhlasí s návrhem žádosti o akreditaci čtyřletého doktorského studijního programu Geoinformační technologie (18/0/3).
  9. ASF se vyjádřil kladně ke jmenování doc. Ing. Mgr. Jana Frouze, CSc. ředitelem Ústavu životního prostředí (16/0/4) a doc. RNDr. Pavla Stopky, CSc. vedoucím Katedry zoologie (19/0/1).

Akce dokumentů