E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 23. 10. 2008

(8. řádné zasedání)
Přítomni:
Berka, Blažek, Čihař, Gahura, Harant, Chromý, Chudoba, Kuthan, Liberda, Lorenc, Mašková, Matoušková, Navrátil, Netrdová, Opluštil, Půta, Sakala, Šimon, Šímová, Taufmannová, Weiser, Zusková (22)
Omluveni:
Baxa, Huňová, Plášil, Sklenář, Votýpka, Zeisek (6)
Nepřítomni:
(0)
Náhradníci:
Jedelský za Votýpku, Matoušek za Baxu (2)
Hosté:
Bičík, Kovář, Zima

Program zasedání

  1. Schválení náhradníků
  2. Schválení zapisovatele
  3. Schválení programu zasedání
  4. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 26. 6. 2008
  5. Kontrola a schválení zápisu ze zasedání 25. 9. 2008
  6. Vyjádření ASF k obsazení míst vedoucích pracovišť
  7. Aktualizace Dlouhodobého záměru PřF UK v Praze pro akademický rok 2008–2009
  8. Nominace zástupců PřF UK v Praze do RVŠ
  9. Vyhlášení voleb do AS PřF UK v Praze
  10. Různé

Průběh zasedání

  1. ASF schvaluje náhradníky: Matouška za Baxu, Jedelského za Votýpku. (19ano/0ne/0zdržel).
  2. ASF schvaluje zapisovatelem Berku. (22/0/0)
  3. ASF schvaluje program zasedání. (22/0/0)
  4. ASF schvaluje zápis ze zasedání ASF 26. 6. 2008. (21/0/1)
  5. ASF schvaluje zápis ze zasedání ASF 25. 9. 2008. (21/0/1)
  6. Vyjádření ASF k obsazení míst vedoucích pracovišť

    ASF konsensuálně schválil Lorenze a Netrdovou skrutátory pro tajné hlasování, v němž se ASF vyjádří k návrhu jmenovat doc. RNDr. Vladimíra Sládka, Ph.D vedoucím katedry antropologie a genetiky člověka.

    Chromý tlumočil zprávu senátora Votýpky, který zastupoval ASF u výběrového řízení, že řízení proběhlo v souladu s předpisy. Výběrového řízení se zúčastnili dva kandidáti, komise doporučila doc. Sládka; 7 členů pléna katedry hlasovalo o návrhu jmenovat doc. Sládka v poměru 3/2/2.

    ASF vyjadřuje souhlas s návrhem jmenovat doc. RNDr. Vladimíra Sládka, Ph.D. vedoucím katedry antropologie a genetiky člověka. (19/0/3)

  7. Aktualizace Dlouhodobého záměru PřF UK v Praze pro akademický rok 2008–2009

    Děkan uvedl, že inovace DZ byla naposledy provedena v roce 2006. Předložený návrh především konkretizuje klíčové aktivity pro akademický rok 2008–2009 a na základě připomínek ASF (poč. roku 2008) jsou aktivity více konkretizovány (kontrolovatelnost). Aktualizace DZ je nezbytná především z hlediska investičních aktivit fakulty. Návrh aktualizace DZ je vypracován v kontextu Aktualizace DZ univerzity.

    Chromý promítl verzi, v níž byl prod. Dzúrovou vyznačen pozměňovací návrh jednoho bodu v odstavci Studijní záležitosti, a to v reakci na námitky senátorů vznesených v emailové diskuzi před zasedáním ASF. Weiser se zeptal, zda tedy máme hlasovat o dokumentu, který jsme si nepřečetli. Zusková vznesla procedurální námitku: dle VaJŘ mají být podkladové materiály k dispozici alespoň 7 dní před zasedáním ASF, přičemž tento návrh přišel 3 dny před zasedáním. Chromý připomněl, že při rozesílání programu zasedání upozornil, že ASF materiál obdrží ihned po zasedání kolegia děkana (20. 10.). Jedelský vytkl, že podkladové materiály chodí poslední dobou na poslední chvíli. 3 dny předem je příliš málo.

    Jedelský dále uvedl, že DZ by měl být dostatečně obecný, aby byl flexibilní, nicméně Aktualizace DZ by měla vést ke konkretizaci pro dané krátké období, aby byla možná kontrola splněných bodů. Materiál, který ASF obdržel, je na některých místech příliš obecný. Děkan upřesnil, že Aktualizace DZ vznikl na základě Aktualizace DZ UK, doplněn byl následně proděkany dle jejich agend a tím vznikla určitá heterogenita a zpoždění. Weiser navrhl debatu ke konkrétním bodů. Jedelský upozornil, že na to na zasedání přímo není čas. Chromý navrhl, nechť dokument projednají jednotlivé komise a předloží připomínky kolegium děkana, které zasedá dne 3. 11. Přepracovaný materiál může ASF projednat na listopadovém zasedání. Weiser upozornil, že 40 % agend se nekryje s prací komisí. Gahura se zeptal, co přesně tento dokument má znamenat: Má být spíše obecný a povolovat tak flexibilitu, nebo konkrétní a umožňovat tak kontrolu? Děkan odpověděl, že je především třeba Aktualizaci DZ profilovat vůči univerzitě, abychom dosáhli na případné investiční prostředky. V letošním kalendářním roce nám snad tento dokument nemusí chybět. Půta se tázal, zda jde o konkretizaci stávajícího DZ, nebo o formulování a konkretizaci nových úkolů. Děkan souhlasil s návrhem materiál dále na tomto zasedání ASF neprojednávat. Chromý navrhl, aby komise ASF (ad hoc menší pracovní skupiny senátorů) zaslaly připomínky kolegiu děkana do pátku 31. 10. 2008. Prod. Zima se zeptal, jak to tedy chápeme? Jako specifikaci, nebo aktualizaci? Zusková navrhla, že výklad by měl být shodný s univerzitním. Jedelský uvedl, že jde především o specifikaci priorit pro daný rok. Gahura uvedl, že v takovém případě je možné vypustit obecné a zanechat konkrétní záležitosti.

    Závěr: Komise ASF zašlou kolegiu děkana připomínky k návrhu Aktualizace DZ do 31. 10. 2008.

    Po projednání bodu Aktualizace DZ děkan fakulty seznámil ASF s dopisem ze dne 22. 10. 2008, v němž žádá JM rektora o uvolnění z funkce k 31. 1. 2009 z rodinných důvodů.

    ASF bere na vědomí žádost děkana fakulty o uvolnění z funkce k 31. 1. 2009.

  8. Nominace zástupců PřF UK v Praze do RVŠ

    Chudoba uvedl bod s tím, že fakulta má právo nominovat jednoho kandidáta přímo do RVŠ a dále může navrhnout kandidáta, který může být vybrán AS UK jako zástupce univerzity. Na základě výzvy akademické obci obdržel dvě nominace. Požádal o představení kandidátů (v pořadí došlých nominací).

    Mgr. Petr Jedelský z biologické sekce: uvedl své zkušenosti z orgánu RVŠ, zejména pak možnosti v některých orgánech RVŠ prosazovat stanoviska fakulty a projednávat otázky, které nás zajímají. Připomněl, že byl v současnosti delegován i do sněmu AV ČR. Uvedl, že se pomocí RVŠ dají získat například dokumenty, které z RVŠ směřují nejprve na univerzitu (informační “náskok”), uvedl, že tyto materiály a zprávy z RVŠ již dříve poskytoval děkanovi a příslušným proděkanům.

    Doc. RNDr. Ivan Bičík, CSc. z geografické sekce: uvedl, že jeho zkušenosti s RVŠ jsou takřka nulové, nicméně má zkušenosti z Akreditační komise MŠMT, vědeckých rad (PřF UK, FTVS UK, PřF UJEP) i rady Mezinárodní geografické unie. Byl proděkanem PřF i vedoucím katedry. Má tedy zkušenosti z mnoha různých činností týkajících se VŠ a orientuje se v problematice. Uvedl, že je zastáncem spíše kontinuity vývoje ku prospěchu vzdělanosti v Česku.

    Chudoba se obou kandidátů zeptal, jaké si myslí, že budou řešit priority v této funkci? Bičík uvedl, že jeho doménou je oblast vzdělávání a kvality VŠ. Jedelský uvedl, že na podobnou otázku se nepřipravoval, neboť nastupuje nový sněm RVŠ, který je ovšem příliš velikým orgánem. Důležitá je pro nás především komise pro výzkum a výuku. Výuka samotná totiž u nás není tak výjimečná proti jiným univerzitám, čím se však od ostatních univerzit výrazně lišíme je výzkum.

    Chromý uzavřel diskuzi a uvedl, že ten kandidát, který získá více hlasů bude fakultním vyslancem, druhého kandidáta se zeptáme, zda jej ASF může nominovat na univerzitního zástupce.

    Lorenz po tajném hlasování uvedl, že z 24 platných hlasovacích lístků získali: Bičík - 15 hlasů, Jedelský - 7, 2 se zdrželi.

    ASF nominuje zástupcem Přírodovědecké fakulty UK v Praze do Rady vysokých škol doc. RNDr. Ivana Bičíka, CSc.

    Jedelský prohlásil, že za fakultu by funkci převzal, za univerzitu je to příliš velký nápor. Takže nesouhlasí s nominací pro univerzitu. Zusková upřesnila, že univerzitě tedy ASF žádného kandidáta nenabízí.

    Zprávu o nominaci, jakož i další administrativu spojenou s návržením kandidáta a projednáním v AS UK zajistí místopředseda Chudoba.

    ASF pověřuje Chudobu delegováním nominovaného kandidáta do RVŠ AS UK.(přijato tichým souhlasem)

  9. Vyhlášení voleb do AS PřF UK v Praze

    Chromý přednesl usnesení předsednictva o vyhlášení voleb do Akademického senátu fakulty a návrh usnesení ASF.

    ASF souhlasí s vyhlášením voleb do Akademického senátu Přírodovědecké fakulty. Volby se uskuteční ve dnech 3. a 4. 12. 2008. (24/0/0)

    Dále přednesl návrh předsednictva, aby se volby konaly elektronicky.

    ASF schvaluje, aby volby do ASF byly provedeny elektronickou formou. (24/0/0)

    Navrhuje následující harmonogram voleb do ASF:

    Harmonogram průběhu voleb:

    1. jména navrhovaných kandidátů se shromažďují: do úterý 18. 11. 2008 9:00 hod.
    2. stručné životopisy kandidátů se zveřejňují: do pátku 21. 11. 2008 12:00 hod.
    3. konec volební kampaně je: neděle 30. 11. 2008 24:00 hod.

    Půta se zeptal, jaký je důvod posunutí volební kampaně. Chromý odvětil, že volební kampaň by měla končit dle Statutu alespoň 24 hodin před konáním voleb, přičemž VaJŘ vyžaduje alespoň 48 hodin před začátkem voleb. Je tedy lepší ukončit volební kampaň už 48 hodin před zahájením voleb. Šímová se zeptala, zda se budou zveřejňovat životopisy postupně, nebo v jeden moment. Chromý odpověděl, že to ať si určí volební komise v daných volebních okrscích.

    ASF stanovuje harmonogram průběhu voleb do AS PřF UK v Praze. (24/0/0)

    Chromý dále uvedl, že je třeba, aby ASF zvolil z řad členů ASF členy volební komise. Okrsky se kryjí – proto by ve volební komisi v rámci jednoho okrsku mohli být zástupci studentské i zaměstnanecké komory, a měli by být alespoň 3. Upozornil, že považuje za vhodné, aby případní kandidáti do voleb z řad stávajících senátorů nominaci do volební komise odmítli. Jedelský uvedl, že účast ve volební komisi se nevylučuje s nominací. Čihař uvedl, že je reálně možné, že bude opět do ASF nominován. Liberda uvedl, že bude kandidovat. Matoušková uvedla, že má souběžnou akci, a neví, zda to bude stíhat. Následovalo sestavení volební komise a hlasování o jednotlivých členech.

    ASF ustanovuje volební komisi pro volby do AS PřF ve složení:
    okrsek biologický: Čihař (22/0/0), Weiser (22/0/0), Šímová (22/0/0)
    okrsek chemický: Lorenz (21/0/1), Berka (22/0/0), Zusková (22/0/0)
    okrsek geografický: Matoušková (21/0/1), Baxa (22/0/0), Netrdová (22/0/0)
    okrsek geologický: Opluštil (22/0/0), Plášil (22/0/0), Sakala (22/0/0)

    ASF pověřuje ing. Lorence k pořízení písemného zápisu o výsledku voleb dle čl. 5, odst. 2 Volebního a jednacího řádu AS PřF. (22/0/0)

    ASF dále jednal o návrhu předsednictva ASF o rozdělení mandátů v nově zvoleném AS. Chromý uvedl, že předsednictvo si vyžádalo podkladové materiály ze zaměstnaneckého oddělení (přehled akademických pracovníků), studijního oddělení (studenti bakalářských a magisterských programů) a oddělení doktorského studia (PGS). V zaměstnanecké komoře nedochází ke změnám počtů mandátů.

    ASF stanovuje počty senátorů za jednotlivé volební okrsky v zaměstnanecké komoře AS PřF následovně: (22/0/0)

    zaměstnanecká komora:

    okrsek počet akademických pracovníků relativní počet mandátů počet mandátů
    biologický (+OŽP) 162 5,89 6
    chemický 82 2,98 3
    geografický (+KTV) 79 2,87 3
    geologický (+ÚAMVT) 62 2,25 2

    Chromý uvedl, že počet mandátů do studentské komory se určil na základě počtu studentů zapsaných v programech na jednotlivých sekcích. Chudoba upřesnil použitý algoritmus přepočtu na mandáty. Gahura uvedl, že podle zobrazených dat jde skutečně o algoritmus, který diskutovala legislativní komise ASF. Berka se zeptal, kam byli zařazeni studenti chemicko-biologických oborů. Gahura odpověděl, že na biologii. Jedelský se zeptal, jak to bude se studenty učitelství. Chromý odpověděl, že budou zařazeni podle svých studijních programů. Chudoba upřesnil, že zatímco v posledních volbách měli mandát dělen a mohli si zvolit, v kterém okrsku chtějí volit, letos mají mandát tam, kde volí.

    ASF stanovuje počty senátorů za jednotlivé volební okrsky ve studentské komoře AS PřF následovně: (22/0/0)

    okrsek počet studentů relativní počet mandátů počet mandátů
    biologický 1839 5,3 5
    chemický 1260 3,6 4
    geografický 986 2,8 3
    geologický (+OŽP a aplikovaná matematika) 796 2,3 2
  10. Různé

    Fakultní předpisy

    Chromý informoval, že novely předpisů fakulty (Statutu PřF a VaJŘ AS) by ASF měl obdržet po zapracování připomínek legislativní komise a po projednání v kolegiu děkana. Zusková navrhla, aby bylo v předpisech upraveno členství předsedy senátu v kolegiu děkana. Předseda by neměl být řádným členem KD; jeho přítomnost s hlasem poradním by umožnila zajistit „tok informací“. Jedelský a Matoušek uvedli, že KD je poradní orgán. Chromý uvedl, že návrh Zuskové vítá, mj. proto, že jej přednesl děkanovi fakulty v jarních měsících (nesouhlasil). AS je mj. kontrolním orgánem a i část fakultní veřejnosti vnímá, že zastoupení předsedy AS v KD není správné. Zusková navrhla, ať se účastní KD, ale aby nebyl řádným členem. Jedelský uvedl, že KD je poradní orgán děkana, ne exekutiva.

    Berka přednesl připomínku prof. Flégra, aby AS inicioval změnu Statutu – znovuzavedení podmínky, že děkan může být zvolen jen ve dvou obdobích. Je to sice definováno v zákonu o VŠ, ale co by se stalo, pokud z něj tato věta při jeho novelizaci vypadla. Jedelský uvedl, že AS UK nám tuto změnu neumožní, protože dublujeme zákon, a navíc bychom to v předpisu nemohli mít ani v případě, že by to ze zákona vypadlo, protože by to bylo univerzitou vnímáno jako omezování pravomocí rektora. Matoušek dodal, že tento problém navíc nastane až za 8 let.

    Chromý dále uvedl, že by bylo vhodné zvážit zkušenosti jiných fakult, kde nemají funkční období proděkanů limitováno počtem funkčních období děkana (např. MFF). Chudoba uvedl, že pokud je proděkan dobrý, může si ho vybrat děkan na delší dobu už v současném znění, resp. dle projednávané verze návrhu úprav Statutu.

    Chromý informoval, že ASF obdržel od AS UK originály schválených předpisů (Rigorózní řád, Disciplinární řád).

    Anketa hodnocení výuky studenty

    Zusková se zeptala, zda je nutné, abychom stanovovali koordinátora ankety pouze na semestr. Chudoba uvedl, že jmenování spěchá. Jde především o to, aby si nový senát po volbách mohl zvolit i tohoto vyslance sám. Šimon a Navrátil navrhli, že by bylo dobré, kdyby se našel nový organizátor. Šimon navíc uvedl, že v zahraničí se studentům na poslední hodině rozdají lístky s unikátním kódem, aby se zajistilo anonymní hlasování. Bylo by dobré uvažovat o změně systému sběru dat. Matoušková uvedla, že jde o dobrý podnět: ochrání anonymitu a navíc se zajistí větší pozornost studentů k anketě. Chudoba upřesnil, že studentský koordinátor nemusí být členem senátu a dá se schválit per rollam.

    Závěr: Do pátku 31. 10. 2008 adresovat Chudobovi návrhy kandidáty na studentského organizátora ankety.

    Ekonomická komise

    Chudoba se zeptal, jak pokročilo jednání o návrhu pravidel tvorby rozpočtu. Blažek odpověděl, že děkan vytvořil expertní komisi, která vytvořila zhruba 2,5 modelu financování. Děkan dostal zprávu komise 15. 10. 2008. Blažka překvapila především reakce na biologické sekci, jež byla velmi odlišná od vnímání na jiných sekcích. Komisí byl navržen kombinovaný model: sekce si mohly vybírat financování dle svého. Nebylo to nicméně souhlasně přijato celou komisí, hlavní námitka byla, že by to vedlo k rozdělování i jiných agend. Jedelský uvedl, že materiál četl jako člen SVR biologie s hlasem poradním. Uvedl dále, že na biologické sekci je v soucasné době rozpor. Problém je v tom, ze výzkumný záměr nemá tak úplně volnou ruku v nakládání s prostředky, ale byl počítán do institucionálních prostředků. To se projevilo propadem financí kateder nezúčastněných na VZ, což dále vedlo k rozvášnění situace. Blažek upozornil, že komisi sestavil děkan fakulty a závěry komise byly koncipovány jako podklad vedení fakulty (překvapen, že materiál byl k dispozici jedné ze SVR).

    Fakultní internetové stránky

    Weiser se zeptal, že dle zápisu KD se bude za dva týdny přecházet na Plone, nicméně převod do dnešního dne není dobře proveden a není rozhodně jisté, že do čtrnácti dní proveden bude. Chromý uvedl, že by bylo záhodno úplný přechod pozdržet aspoň do konce kalendářního roku a že k tomuto bodu již vedení fakulty navrhl způsob postupného přechodu jednotlivých pracovišť za asistence pracovníků CIT. Chudoba připomněl, že systém, který je fakultní veřejnosti “vnucován”, si zaměstnanci neoblíbí. Uvedl, že má strach z načasování. Bude se konat den otevřených dveří, studenti budou podávat přihlášky a první místo, kam se podívají budou fakultní stránky. Současná podoba je k tomuto účelu vhodnější.

    ASF považuje termín ukončení přijímání přihlášek ke studiu za první možný termín pro přechod webových stránek fakulty do systému Plone. (přijato tichým souhlasem).

Příští zasedání AS PřF se uskuteční dne 20. 11. 2008 od 14:00 hod. v posluchárně Věž, Albertov 6, P2.

Přijatá usneseni

  1. ASF schvaluje náhradníky: Matouška za Baxu, Jedelského za Votýpku (19ano/0ne/0zdržel).
  2. ASF schvaluje zapisovatelem Berku. (22/0/0)
  3. ASF schvaluje program zasedání. (22/0/0)
  4. ASF schvaluje zápis ze zasedání ASF 26. 6. 2008. (21/0/1)
  5. ASF schvaluje zápis ze zasedání ASF 25. 9. 2008. (21/0/1)
  6. ASF vyjadřuje souhlas s návrhem jmenovat doc. RNDr. Vladimíra Sládka, Ph.D. vedoucím katedry antropologie a genetiky člověka. (19/0/3)
  7. ASF bere na vědomí žádost děkana fakulty o uvolnění z funkce k 31. 1. 2009.
  8. ASF nominuje zástupcem Přírodovědecké fakulty UK v Praze do Rady vysokých škol doc. RNDr. Ivana Bičíka, CSc.
  9. ASF pověřuje Chudobu delegováním nominovaného kandidáta do RVŠ AS UK.(přijato tichým souhlasem)
  10. ASF souhlasí s vyhlášením voleb do Akademického senátu Přírodovědecké fakulty. Volby se uskuteční ve dnech 3. a 4. 12. 2008. (24/0/0)
  11. ASF schvaluje, aby volby do ASF byly provedeny elektronickou formou. (24/0/0)
  12. ASF stanovuje harmonogram průběhu voleb do AS PřF UK v Praze. (24/0/0)
  13. Harmonogram průběhu voleb: a) jména navrhovaných kandidátů se shromažďují: do úterý 18. 11. 2008 9:00 hod.; b) stručné životopisy kandidátů se zveřejňují: do pátku 21. 11. 2008 12:00 hod.; c) konec volební kampaně je: neděle 30. 11. 2008 24:00 hod.
  14. ASF ustanovuje volební komisi pro volby do AS PřF ve složení: okrsek biologický: Čihař (22/0/0), Weiser (22/0/0), Šímová (22/0/0); okrsek chemický: Lorenz (21/0/1), Berka (22/0/0), Zusková (22/0/0); okrsek geografický: Matoušková (21/0/1), Baxa (22/0/0), Netrdová (22/0/0); okrsek geologický: Opluštil (22/0/0), Plášil (22/0/0), Sakala (22/0/0)
  15. ASF pověřuje ing. Lorence k pořízení písemného zápisu o výsledku voleb dle čl. 5, odst. 2 Volebního a jednacího řádu AS PřF. (22/0/0)
  16. ASF stanovuje počty senátorů za jednotlivé volební okrsky v zaměstnanecké komoře AS PřF následovně: okrsek biologický 6, okrsek chemický 3, okrsek geografický 3, okresek geologický 2. (22/0/0)
  17. ASF stanovuje počty senátorů za jednotlivé volební okrsky ve studentské komoře AS PřF následovně: okrsek biologický 5, okrsek chemický 4, okrsek geografický 3, okresek geologický 2. (22/0/0)
  18. ASF považuje termín ukončení přijímání přihlášek ke studiu za první možný termín pro přechod webových stránek fakulty do systému Plone. (přijato tichým souhlasem)

Zapsal: Karel Berka, 23. 10. 2008
Ověřil: Pavel Chromý, 13. 11. 2008

Akce dokumentů