E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 15. 2. 2008

(2. řádné zasedání)
Přítomni:
Baxa, Berka, Blažek, Čihař, Gahura, Huňová, Chromý, Liberda, Lorenc, Mašková, Matoušková, Navrátil, Opluštil, Půta, Sklenář, Šimon, Šímová, Velemínská, Votýpka, Weiser, Zusková (21)
Omluveni:
Chudoba, Kuthan, Plášil, Sakala, Spurná, Taufmannová, Zeisek (7)
Nepřítomni:
(0)
Náhradníci:
Jedelský za Zeiska, Nosek za Spurnou, Matoušek za Taufmannovou
Hosté:
Kolářová, Vilímová, Zima

Program zasedání

  1. Schválení náhradníků
  2. Schválení zapisovatele
  3. Schválení programu zasedání
  4. Schválení zápisů ze zasedání ASF 11. 1. 2008
  5. Studijní agenda – poplatky spojené s bakalářským a magisterským studiem
  6. 1.Podmínky pro přijetí do PGS pro akademický rok 2008 / 2009
  7. Provozní a kapitálový (investiční) rozpočet PřF na rok 2008
  8. Anketa hodnocení pedagogů
  9. Různé

Průběh zasedání

  1. ASF schválil náhradníky Jedelského za Zeiska, Noska za Spurnou, Matouška za Taufmannovou (18 ano / 0 zdržel se / 0 proti)
  2. ASF schválil zapisovatele Berku (21/0/0).
  3. ASF schválil program zasedání (//).
  4. ASF schválil zápis ze zasedání ASF (//).
  5. Chromý představil návrh programu zasedání. K návrhu zařadit do programu jednání bod “Veřejná omluva doc. Vilímové prof. Smržovi” podotknul, že ASF nepřísluší vstupovat do přáslušných kauz. ASF však s ohledem na urovnání situace může vyslyšet požadavek advokáta Prof. Smrže, Mgr. Sikory, a v zastoupení akademické obce může poskytnout prostor pro vystoupení doc. Vilímové.

    Na základě diskuze, v níž vystoupili Jedelský, Čihař, Zusková, Votýpka, Blažek, Chromý, ASF v orientačním hlasování nepřijal návrh Jedelského na vypuštění bodu z programu zasedání (8/11/0) a rozhodl o přesunutí bodu do položky “různé” (přijato obecným souhlasem).

    ASF schvaluje program zasedání (19/1/1).

  6. Zápis ze zasedání ASF 11. 1. 2008.

    V zápise zveřejněném na internetové straně ASF bude opraveno datum zasedání (11. 1. 2008).

    V souvislosti s neschválením Aktualizace Dlouhodobého záměru PřF 2008 (viz zápis z jednání ASF 11. 1. 2008) Chromý informoval, že vedení fakulty předloží ASF k projednání nový návrh, přičemž vyčká Aktualizace DZ UK a bude respektovat obvyklý cyklus aktualizací pro akademický – nikoliv fiskální – rok.

    ASF schválil zápis ze zasedání ASF 11. 1. 2008 (21/0/1).

  7. Studijní agenda – poplatky spojené s bakalářským a magisterským studiem

    Proděkanka Dzúrová seznámila ASF s typy poplatků, které podle Zákona o VŠ a podle přílohy Statutu UK musí fakulta stanovit. Současně ASF seznámila s příjmy a výdaji na stipendia, která se platí právě z vybraných poplatků. Poplatky se musejí pohybovat v mezích vymezených předpisy. Návrh na případné zvyšování stipendia bude ASF předložen přibližně za půl roku.

    Weiser se ptal, co studenty povede k vyplňování elektronické přihlášky, když u papírové je následná cena stejná. A jak naložit se studenty, kteří studují dva obory a po řádném ukončení jednoho by měli zaplatit poplatek za delší studium?

    Navrátil se dotázal, jaký je důvod zvyšovat poplatek za elektronickou přihlášku?

    Votýpka navrhnul snížení poplatku za elektronickou přihlášku na 490,- Kč.

    Jedelský upozornil na nesoulad v prezentaci, posléze se vysvětlilo, že jde o odlišné roky.

    Navrátil poukázal, že zatímco papírová přihláška stojí stejně, tak elektronická přihláška se stále zdražuje.

    Dzúrová poukázala na to, že studenti začínají ve větší míře využívat elektroniku a je žádoucí zachovat příjem do fondu na podobné výši, neboť se z vybraných poplatků platí například tisk Karolínek. Nicméně připouští, že není proti snížení poplatku na 490,- Kč a s návrhem úpravy souhlasí.

    Weiser uvedl, že při 490,- Kč bude elektronická přihláška dražší, neboť u hromadného zasílání písemných přihlášek klesají náklady za poštovné, a papírová přihláška je také často dostupnější. I k elektronické přihlášce je zapotřebí zasílání poštou.

    Navrátil dodal, že je s elektronickou přihláškou i jednodušší řízení a náklady spojené s vydáním Karolínky s poplatky nesouvisí.

    Dzúrová uvedla, že se z inkasovaných prostředků platí i poštovné, tisk formulářů, Gaudeamus, agenda dne otevřených dveří apod.

    Zusková se tázala, zda je ušetření práce s elektronickou přihláškou opravdu velké?

    Dzúrová uvedla, že sice referentky nemusí přepisovat údaje do databáze, ale přesto musí údaje zkontrolovat.

    Baxa se zeptal, zda je možno zvýšit cenu papírové přihlášky.

    Dzúrová uvedla, že to není možné kvůli snížení základu ministerstvem.

    Předchozí výše poplatků a jejich navrhované výše poplatků pro akademický rok 2008 / 2009
    Poplatek spojený se studiem Nyní Návrh
    Poplatek za delší studium 15 240,- Kč / 6 měs. 15 200,-Kč / 6 měs.
    Poplatek za další studijní program 1 300,-Kč / rok 1 300,-Kč / rok
    Poplatek za studium v cizím jazyce 5 900,- / 6 900,- EUR 5 900,- / 6 900,- EUR
    Poplatek za přijímací řízení v papírově / elektronicky 600,-Kč / 450,-Kč 590,- Kč / 490,- Kč

    ASF schvaluje návrh výše poplatků spojených s bakalářským a navazujícím magisterským studiem pro akademický rok 2008 / 2009 (21/2/2).

  8. Podmínky pro přijetí do PGS pro akademický rok 2008/2009

    Chromý informoval o aktualizaci předloženého návrhu: dle sdělení proděkana Herbena by měl být poplatek za přijímací řízení do PGS stejný, jako je v případě přijímacího řízení do bakalářského a navazujícího magisterského studia. Tedy 590/500,- Kč, resp. na základě předchozího hlasování 590/490,- Kč.

    Jedelský podotkl, že nyní je tedy 600/450,- Kč. Předložený návrh se týká přijímacího řízení do studia v akademickém roce 2008/2009 a ASF schvaloval výši poplatků za přijímací řízení do Bc. a NMgr. pro akademický rok 2009/2010.

    V diskuzi zazněly připomínky členů studijní komise (Půta, Zusková). ASF by měl odmítnout přinejmenším z těchto obsahových i formálních důvodů: název materiálu „informace“; vágní formulace, že studium je ukončeno státní doktorskou zkouškou a obhajobou; místo "student se plně účastní práci na katedře" dát "student se plně účastní života na katedře"; "studenti 5. ročníku" je v dnešní době nonsens; materiál není dostatečně strukturován. Byl vznesen dotaz k délce studia – tříleté či čtyřleté?

    Chromý uvedl, že jsme v časové tísni – fakulta stále čeká na akreditace čtyřletých programů, proto bylo vedení nuceno předložit návrh podmínek pro přijetí do stávajících (tříletých) doktroských programů.

    Zusková upozornila, že nemůžeme upravovat materiál, když není přítomen jeho předkladatel.

    ASF neschvaluje návrh podmínek pro přijetí do PGS v akademickém roce 2008 / 2009 (21/4/0).

    ASF je (vzhledem k blížícímu se termínu pro podání přihlášek do PGS) připraven opravený materiál přijmout v hlasování per rollam.

  9. Provozní a kapitálový (investiční) rozpočet PřF na rok 2008

    Tajemnice fakulty předložila návrh provozního a kapitálového rozpočtu.

    Předseda ekonomické komise ASF (Blažek) upozornil, že na fakultě není jasná dohoda o způsobu zařazování jednotlivých akcí do kategorií „celofakultní“ nebo „sekční“. Do budoucna by měla existovat jasná pravidla.

    Tajemnice přednesla, že společné prostory jsou placeny z celofakultního rozpočtu a vnitřní prostory jsou placeny ze sekčních.

    Dále uvedla, že příspěvek z FRIM je stanoven ze státního rozpočtu. V případě rekonstrukce budovy chemie byl příspěvek z FRIM vynucen, v případě oprav geologických sbírek se neobjevil a pro přestavbu zvěřince na biologii byl opět vynucen, ale tato investiční akce je blokována. Příspěvky z FRIM se navíc nemusejí povinně vyčerpat do konce roku.

    Blažek se dále zeptal, zda je připravena náhradní akce v případě, že by se nepodařilo zvěřinec opět prosadit.

    Matoušková se tázala na systém rozdělení prostředků v případě nových prostor.

    Tajemnice uvedla, že dělení příspěvku z FRIM je naše zvláštnost, nejde o sekční peníze.

    Weiser se zeptal, proč jsou i posluchárny součásti sekcí.

    Tajemnice uvedla, že rozdělení prostředků není striktní.

    Blažek doplnil, že například Velká geologická posluchárna byla opravena společně z prostředků geografické i geologické sekce.

    Zusková podotkla, že tedy možná není dobré stanovovat přesné podmínky, neboť vždy je třeba se dohodnout vždy o konkrétním návrhu, konkrétní investici.

    ASF schvaluje návrh kapitálového rozpočtu UK v Praze PřF pro rok 2008 (25/0/0).

  10. Anketa hodnocení pedagogů

    Prof. Flégr zhodnotil anketu hodnocení pedagogů studenty s tím, že uplynulý rok byl z hlediska počtu hodnotících slabší než rok předchozí. A to především proto, že po dlouhou dobu (asi 3 měsíce v létě) nebyl v provozu server pro sběr dat (v souvislosti s centralizací SIS) a po dlouhou dobu nebyl k dispozici ani studentský organizátor ankety. Na fakultě jsme tak vlastně provedli neúmyslný experiment, jestli anketa funguje i ve chvíli, kdy nebyla aktivně propagována. Většina odpovědí dokonce došla ještě předtím, než se ustanovil nový studentský organizační tým. Dále upozornil, že se sešlo relativně hodně slovních připomínek a většina jich byla kladných; studenti poměrně často hodnotí, zda předmět stál za to, či nikoliv. Vyjádřil se také k budoucnosti ankety. Od začátku zkouškového období začal sběr nových dat a zatím přišlo asi 109 slovních připomínek. Garanti a vedoucí kateder byli osloveni, aby se podívali na výsledky.

    Prof. Flégr navrhl zvážit v příštích letech několik změn: a) ponechat znění otázek, snad až na obtížnost předmětu, kde se plete polarita stupnice; b) ukončit sběr dat k předchozímu roku už v říjnu; c) odměnit organizátory; platbu studentskému organizačnímu týmu rozdělit na fixní částku a částku udělovanou podle počtu hlasů.

    Chromý dále uvedl jaké ohlasy měla anketa na kolegiu děkana, s tím, že výsledky pro členy kateder kvůli malému počtu hlasů nelze považovat za relevantní podklad při hodnocení akademických pracovníků, lze k nim spíše přihlédnout. Propagace ankety také nebyla vnímána jako důstojná akademickému prostředí.

    Byla vznesena otázka, zda by se daly zjistit procenta hodnotitelů z jednotlivých sekcí. Flegr uvedl, že by to mělo být možné.

    Weiser podotknul, že by se měla anketa více cílit na první ročníky.

    ASF souhlasí s návrhem na zkrácení lhůty pro sběr informací v anketě hodnocení výuky do října (přijato obecným souhlasem).

  11. Různé

    Veřejná omluva doc. Vilímová prof. Smržovi:

    Chromý informoval, že členové AS obdrželi materiál „Vysvětlující dopis na základě výzvy advokáta zastupujícího prof. Smrže“ zaslaný doc. Vilímovou (6. 2. 2008) a Dodatek k vysvětlujícímu dopisu (7. 2. 2008). Dále informoval, že na zasedání ASF pozval prostřednictvím e-mailu a fakultní pošty také prof. Smrže (11. 2. 2008).

    Doc. Vilímová sdělila, že si není vědoma a ani neexistují žádné důkazy o tom, že se prof. Smrž měl dopustit trestného činu podvodu ve stadiu pokusu v souvislosti s nákupem mikroskopu a nebylo s ním vedeno kárné řízení.

    Chromý informoval o tom, že ASF byl ředitelem CIT vyzván, aby nominoval svého zástupce na jednání komise výpočetní techniky o bezpečnosti informačního systému.

    ASF nominuje Mgr. Karla Berku na jednání komise pro výpočetní techniku o bezpečnosti informačního systému (25/0/0).

    Jedelský informoval o tom, že bude do KaM by měla vstupovat za studenty Studentská Unie.

    Chromý upozornil, že senátoři by měli vést vhodnou osvětu o Pravidlech pro organizaci studia a apelovat na dodržování legislativních předpisů – zejména v souvislosti s konáním státních závěrečných zkoušek.

Další zasedání ASF PřF UK se uskuteční 28. března 2008 v 9:00 v posluchárně Levá rýsovna, Albertov 6, Praha 2.

Přijatá usneseni

  1. 1.ASF schvaluje náhradníky Jedelského za Zeiska, Noska za Spurnou, Matouška za Taufmannovou (18 ano / 0 zdržel se / 0 proti).
  2. 1.ASF schvaluje zapisovatelem Berku (21/0/0).
  3. 1.ASF schvaluje program zasedání (19/1/1).
  4. 1.ASF schvaluje zápis ze zasedání dne 11. 1. 2008 (21/0/1).
  5. 1.ASF schvaluje návrh výše poplatků spojených s bakalářským a navazujícím magisterským studiem pro akademický rok 2008 / 2009 (21/2/2).
  6. 1.ASF neschvaluje návrh podmínek pro přijetí do PGS v akademickém roce 2008 / 2009 (21/4/0).
  7. 1.ASF schvaluje návrh kapitálového rozpočtu UK v Praze PřF pro rok 2008 (25/0/0).
  8. 1.ASF nominuje Mgr. Karla Berku na jednání komise pro výpočetní techniku o bezpečnosti informačního systému (25/0/0).

Akce dokumentů