E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Zápis ze zasedání Akademického senátu PřF UK dne 11. 1. 2008

(1. řádné zasedání)
Přítomni:
Baxa, Berka, Blažek, Čihař, Gahura, Huňová, Chromý, Chudoba, Liberda, Lorenc, Mašková, Matoušková, Navrátil, Opluštil, Plášil, Půta, Sakala, Sklenář, Šimon, Šímová, Taufmannová, Votýpka, Weiser, Zeisek, Zusková (25)
Omluveni:
Spurná, Velemínská (2)
Nepřítomni:
Kuthan (1)
Náhradníci:
(0)
Hosté:
(0)

Program zasedání

  1. Schválení zapisovatele
  2. Schválení programu zasedání
  3. Schválení zápisů ze zasedání ASF 23. 11. 2007
  4. Informace vedení fakulty o řešení situace ÚŽP
  5. Aktualizace dlouhodobého záměru PřF UK v Praze pro rok 2008
  6. Reakreditace bakalářského studijního oboru Ekologická a evoluční biologie – schválení zápisu o hlasování per rollam
  7. Zpráva o činnosti AS PřF UK v Praze v roce 2007
  8. Zpráva legislativní komise o postupu depurace vnitřních předpisů PřF
  9. Různé

Průběh zasedání

  1. ASF schválil zapisovatele Zeiska (19/0/0).
  2. ASF schválil program zasedání (20/0/0).
  3. ASF schválil zápis ze zasedání ASF 23. 11. 2007 (19/0/1).
  4. Informace vedení fakulty o řešení situace ÚŽP

    Chromý představil materiál vypracovaný a předložený panem děkanem. Zrekapituloval, co se ve věci řešení situace ÚŽP od června 2006, kdy se ASF vyjadřoval k návrhu na jmenování doc. Braniše ředitelem ústavu. Protože v KD nedošlo ke shodě ohledně řešení, postoupil pan děkan zprávu ASF a VRF. Situace se stane velmi ožehavou ve chvíli schvalování rozpočtu. Lze předpokládat, že  se v příštích 3 měsících bude o ÚŽP a jeho finančním zabezpečení dále diskutovat. Senátoři obdrželi též materiály doc. Braniše, které vznikly jako podklad pro jednání VRF.

    Zeisek uvedl, že podle jeho názoru ze zprávy jasně vyplývá, že situace je nadále neudržitelná a jediným řešením je začlenit ÚŽP do některé sekce. Zeptal se, proč se KD nedohodlo. Chromý vysvětlil, že ani jedna ze sekcí dosud jasně nedeklarovala ochotu přijmout ÚŽP; dále není jasné, zda změna organizačního začlenění ÚŽP má předcházet fakultní evaluaci. Odkázal též na materiál a vystoupení doc. Braniše na jednání VRF (10.1.), kde je jako jedna z možností řešení situace i restrukturalizace organizační struktury fakulty, resp. sekcí (vznik sekce věd o Zemi a životním prostředí).

    Čihař poděkoval senátu, že se ne zcela ideálním stavem na ÚŽP zabývá. Nepovažuje přičlenění ÚŽP k sekci za jediné možné řešení. Doporučuje senátu, aby se v této chvíli k věci zásadně nevyjadřoval a nepřijímal zbrklá řešení. Fakultu by měl tento perspektivní obor enormně zajímat.

    Chromý doplnil, že očekává, že do doby, kdy bude projednáváno přerozdělení státní neinvestiční dotace budou známy další vyhlídky, co s ústavem.

    ASF bere na vědomí zprávu o řešení situace na ÚŽP (22/0/2).

  5. Aktualizace dlouhodobého záměru PřF UK v Praze pro rok 2008

    Chromý vysvětlil, že ASF před dvěma lety PřF přijal Dlouhodobý záměr PřF a že předložený dokument je jeho první aktualizací. Dokument obsahuje/vyjadřuje aktivit vedení fakulty v roce 2008. Materiál by měl být projednán fakultními grémii před plánovanou návštěvou pana rektora na PřF 12. února 2008. VRF jej schválila 10.1.2008.

    Votýpka vyjádřil názor, že předložený dokument má stejné nedostatky jako univerzitní dlouhodobý záměr: většina textu je formulována příliš obecně. Nevyplývá z něj, že PřF se chce orientovat na kvalitu. Není ukázáno, že si fakulta váží akademické kvalifikace. Většina bodů o propagaci se týká úrovně PřF a UK, jen minimum širší laické veřejnosti.

    Sklenář souhlasí s Votýpkou a navíc podle něj chybí zpětná vazba. Rok je dosti krátký úsek. Chromý v reakci připomněl, že zpětnou vazbu by měl provádět ASF, který také může požádat vedení o konkretizaci záměru.

    Matoušková by přijala návrh jako obecný a doporučila by vypracování podrobnějšího manuálu k této obecné deklaraci.

    Půta navrhl, že kdyby se z názvu vypustilo „pro rok 2008“ a několik paragrafů ze záhlaví, dokument by odpovídal. Chromý ale nepředpokládá, že by ASF do dokumentu činil razantní zásahy.

    Blažek připomněl, že dokument nereflektuje některé z dřívějších připomínek ASF k fungování fakulty.

    Chromý se domnívá, že všechny kroky jsou kontrolovatelné a připustil, že některé formulace nemusí být jsou příliš jasné. Připomněl však, že jde o „záměr“, nikoliv „plán“ činnosti.

    ASF žádá vedení fakulty o konkretizaci a doplnění jednotlivých bodů návrhu Aktualizace Dlouhodobého záměru PřF UK v Praze pro rok 2008 (16/1/7).

  6. Reakreditace bakalářského studijního oboru Ekologická a evoluční biologie – schválení zápisu o hlasování per rollam

    Chromý vysvětlil, že jde o potvrzení hlasování, které proběhlo elektronickou formou.

    ASF schvaluje zápis z Hlasování per rollam o reakreditaci ekologické a evoluční biologie (25/0/0).

  7. Zpráva o činnosti AS PřF UK v Praze v roce 2007

    Chromý uvedl, že jde o zprávu, kterou ASF každoročně schvaluje na prvním lednovém zasedání.

    ASF schvaluje Zprávu o činnosti Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UK v Praze za rok 2007 (25/0/0).

  8. Zpráva legislativní komise o postupu depurace vnitřních předpisů PřF

    Předseda legislativní komise Berka uvedl, že proces byl iniciován kancléřem UK a v současné době je ve fázi návrhů. PřF je velmi aktivní. Chromý vysvětlil, že legislativní komise ASF v předpisech identifikuje chybné/sporné body, na které následně ASF upozorní pana děkana. Upozornil, že legislativní komise předpisy netvoří, nýbrž reviduje. Chudoba doplnil, že proces postupuje pro nás dobře.

  9. Různé

    Chromý představil orientační plán jednání a zasedání různých grémií v letním semestru.

    ASF obdržel podnět člena akademické obce, který je v současnosti na studijním pobytu v zahraničí a nemůže plnit příkaz děkana, aby vyplňoval publikační činnost v databázi RIV, což musí (dle nařízení) učinit s pomocí fakultního e-mailu, ale nemůže si vyzvednout heslo. Situaci přislíbil řešit proděkan Herben. Zusková doplnila, že není nikde zakotvena povinnost používat fakultní e-mail.

    Senátoři obdrželi kopii dopisu pana rektora děkanovi fakulty a předsedovi ASF, v němž vysvětluje stanovisko vedení univerzity ve věci revitalizace tzv. albertovských strání. Dopis je mj. reakcí na usnesení ASF z 26. 10. 2007 a obsahuje ujištění, že vedení univerzity jednak nepředpokládá žádné majetkoprávní změny, jednak i nadále vítá zájem dotčených fakult o řešení situace.

Další zasedání ASF PřF UK se uskuteční 15. února 2008 v 9:00 v posluchárně Levá rýsovna, Albertov 6.

Přijatá usneseni

  1. ASF schválil zapisovatele V. Zeiska (19/0/0).
  2. ASF schválil program zasedání (20/0/0).
  3. ASF schválil zápis ze zasedání dne 23. 11. 2007 (19/0/1).
  4. ASF bere na vědomí zprávu vedení fakulty o řešení situace na ÚŽP (22/0/2).
  5. ASF žádá vedení fakulty o konkretizaci a doplnění jednotlivých bodů návrhu Aktualizace dlouhodobého záměru PřF UK v Praze pro rok 2008 (16/1/7).
  6. ASF schvaluje zápis z Hlasování per rollam o reakreditaci ekologické a evoluční biologie (25/0/0).
  7. ASF schvaluje Zprávu o činnosti Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UK v Praze za rok 2007 (25/0/0).

Akce dokumentů