E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Stanovisko legislativní komise AS UK k pojmu „akademický pracovník“ pro účely voleb do AS UK

Projednáno as schváleno dne 21. září 2009.

1. Toto stanovisko se podává výlučně k výkladu čl. 5 odst. 1 písm. a) Statutu UK a čl. 2 odst. 1 písm. b) Volebního a jednacího řádu AS UK.

2. Zákon o vysokých školách vymezuje a specifikuje okruh akademických pracovníků v § 81 odst. 1 a 2. Též s ohledem na odstavec 4 § 81 je na místě restriktivní výklad pojmu „zaměstnanec“ v tom ohledu, že pracovněprávní vztah akademického pracovníka musí mít kvalitu pracovního poměru (nikoli dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce).

3. Akademický pracovník se musí soustavně podílet jak na činnosti pedagogické, tak na činnosti vědecké, potažmo výzkumné, vývojové atd. Soustavnost musí být prokazatelná, což lze jistě v oblasti pedagogické doložit (nahodilá pedagogická činnost není relevantní). Stejně tak se pro danou otázku relevantní pedagogická činnost musí týkat zabezpečení výuky předmětu (dle čl. 6 odst. 1 Studijního a zkušebního řádu, nikoli tedy např. pouhého zajišťování neformálních konzultací) nebo vedení bakalářských, magisterských či disertačních prací (nikoli tedy např. pouze členství v komisích pro státní zkoušky). Za tohoto předpokladu jsou akademickými pracovníky i vědečtí, výzkumní a vývojoví pracovníci, což ostatně plyne i ze samotného textu zákona.

4. Při posuzování této otázky však nelze nevzít do úvahy konkrétní časové vyjádření výše zmíněné soustavnosti. Za nespornou lze považovat klasifikaci vědeckého, výzkumného nebo vývojového pracovníka za akademického pracovníka v běžném kalendářním roce, jestliže se tento zaměstnanec v uplynulém nebo jemu předcházejícím kalendářním roce podílel na pedagogické činnosti ve výše zmíněném smyslu, s výjimkou případu, kdy lze důvodně předpokládat, že se tak v běžném kalendářním roce již dít nebude.

5. Je ale zapotřebí zdůraznit, že při uzavírání nových a změnách stávajících pracovních smluv je nanejvýš vhodné napříště při sjednávání druhu práce [§ 34 odst. 1 písm. a) zákoníku práce] podíl na pedagogické činnosti u vědeckých, výzkumných a vývojových pracovní, kteří se na ní mají podílet, výslovně zmínit. Za účelem vyjasnění akademického statusu zaměstnance lze podle okolností doporučit i vyvolání (navržení) změny pracovní smlouvy.

Akce dokumentů