E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Geografie na Univerzitě Karlově patří ke světové špičce

Praha, 15. května 2013 - Univerzita Karlova pronikla v hodnocení univerzit podle oborů do první světové stovky hned ve dvou disciplínách: v geografii a lingvistice jí patří 51. až 100. místo.

Do první dvoustovky se řadí také moderní jazyky, filozofie, farmacie, farmakologie a matematika, a dále také sociologie a angličtina. Univerzita Karlova je v řadě oborů je mezi 1 % nejlepších světových univerzit a jako jediná česká vysoká škola potvrdila svou příslušnost ke světové špičce.

Britská společnost Quacquarelli Symonds (QS), která se věnuje světovému srovnání univerzit, zveřejnila nový „žebříček“ – nikoliv však celkový, ale podle kvality jednotlivých vyučovaných oborů. Srovnání výsledků podle oborů má přesnější vypovídací hodnotu než zprůměrované umístění celé vysoké školy. Na základě metodologie, která přihlíží k vědeckým publikacím, učitelskému sboru i dotazníkovým odpovědím, hodnotila QS celkem 2858 institucí a 8400 studijních programů ve třiceti oborech.

Geografie jako jedna z nejstarších vědeckých disciplín se díky svému zaměření na prostorové interakce společnosti a prostředí významně zapojuje do klíčových výzkumů současnosti, kterými je sledování důsledků globálních klimatických změn či stárnutí populace na udržitelný rozvoj společnosti v rozmanitých lokalitách a regionech.

Pozice geografie  v žebříčku QS je velkým povzbuzením a oceněním dlouholetého úsilí pedagogů a výzkumníků. Pro rozvoj oboru je důležitá  zejména intenzivní spolupráci geografických pracovišť s prestižními zahraničními univerzitami, která začala již krátce po roce 1989. V tomto roce si geografická sekce Přírodovědecké fakulty připomíná již 20. výročí spolupráce s Dartmouth College. Skupina studentů Dartmouth College, jedné z nejprestižnějších škol v USA, tráví jeden semestr na Univerzitě Karlově; spolupráce probíhá také ve výzkumu. Možnost zapojení do mezinárodních projektů a široká nabídka zahraničních stáží udržela na vědecké dráze silnou generaci výzkumníků, kteří v 90. letech zahajovali své kariéry, nyní jsou vedoucími klíčových vědeckých týmů a řeší prestižní národní i mezinárodní projekty. „Důležitý je také spolupráce výzkumníků všech generací a vnitřní motivační systém, který podporuje publikování výsledků v mezinárodních časopisech nebo knihách v prestižních zahraničních nakladatelstvích.“, uvedl k úspěchu proděkan geografické sekce doc. RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.

Ocenění v žebříčku QS není prvním významným úspěchem geografie na Univerzitě Karlově. Například školní učebnice a atlasy, na kterých se geografové z UK autorsky podílejí, jsou opakovaně oceňovány na evropských knižních veletrzích (zde) nebo odborných konferencích (zde). Přínos pro společnost je však stejně důležitý jako pozice v žebříčku. Geografové se intenzivně zabývají aktuálními tématy ochrany před povodněmi nebo svahovým řícením v Česku i v zahraničí, proměnami měst nebo regionálním rozvojem. Mnozí absolventi učitelského studia geografie vedou špičkové střední školy.

 

O rankingu:

Celosvětový oborový ranking zveřejnila společnost Quacquarelli Symonds (QS) již potřetí. V každém oboru jsou uvedeny výsledky pouze dvě stě nejlepších institucí (tedy přibližně 1 % vysokých škol na světě). Srovnání výsledků podle oborů má přesnější vypovídací hodnotu než zprůměrované umístění celé vysoké školy.

Zveřejněný žebříček pokrývá třicet oborů, které sdružuje do pěti širších oblastí: humanitní vědy (Arts and Humanities), inženýrství a technologie (Engineering and Technology), vědy o živé přírodě a medicína (Life Science and medicine), přírodní vědy (Natural Science) a společenské vědy a management (Social Sciences and Management).

U jednotlivých oborů se bere v úvahu jejich specifičnost a váhy sledovaných indikátorů se v jednotlivých oborech liší. Hodnotitelé zanalyzovali 68 milionů citací a téměř 8 400 studijních programů a celkem posoudili 2 858 vysokoškolských institucí. Všechny požadavky splnila necelá jedna čtvrtina z nich (678).

Hodnocení je sestaveno na základě šetření mezi akademickými pracovníky a zaměstnavateli a hodnocení citovanosti publikací vědeckých týmů v daném oboru. Pro zařazení do hodnocení musela instituce v daném oboru získat dostatečný počet pozitivních ohodnocení od akademických pracovníků i zaměstnavatelů, v pětiletém období vyprodukovat minimální stanovený počet publikací a vyučovat na úrovni pregraduální nebo postgraduální (doktorské).

 

Pro další informace neváhejte kontaktovat:

RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.

Tajemník geografické sekce Přírodovědecké fakulty UK
Email: roman.matousek@natur.cuni.cz
Telefon: +420 221 95 1376

Akce dokumentů