E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Seminář Venkov 2011

Tisková zpráva

Výzkumné centrum RURAL Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze  uspořádalo 1.února 2011 již 4. ročník semináře Venkov 2011. Semináře se aktivně zúčastnila i velvyslankyně ČR při Evropském společenství Milena Vicenová.

Více než 70 aktivních účastníků semináře projednalo v diskuzi současné rozvojové problémy českého venkova v kontextu Společné zemědělské politiky EU a Kohezní politiky EU. Účastníci semináře se zároveň shodli na nutnosti zaměřit pozornost na problematiku rozvoje venkova, přistupovat k venkovským obcím i k venkovskému prostoru diferencovaně a soustředit se nejen na podporu tvrdých infrastrukturálních projektů, ale i na podporu malých projektů na rozvoj občanské sounáležitosti, podporu a rozvoj lidského i sociálního kapitálu.

Milena Vicenová, velvyslankyně ČR při Evropském společenství, upozornila v úvodním slově na potřebu aktivněji vstupovat do diskuze o budoucí podobě jednotlivých evropských programů a politik. Paní velvyslankyně dále zdůraznila rozdílné postoje členských zemí k rozvoji venkova jak z hlediska zařazení této politiky do systému podpor, tak ve variabilitě používaných nástrojů.

Prof. Magdaléna Hrabánková, rektorka  JČU, vyzdvihla multioborovost studia venkova,  velkou různorodost rozvojových nástrojů pro venkovské obce i pro venkov jako takový a upozornila na snižující se roli zemědělců při rozvoji venkova nebo při správě krajiny.

Radim  Perlín z výzkumného centra RURAL, PřF UK hovořil o regionalizaci podpory pro rozvoj venkova, tedy o zohlednění lokálních a regionálních politik jako předpokladu pro efektivní čerpání prostředků s tím, že  je nutné klást důraz i na  změnu tradičních forem podpory pro venkov.

Tomáš Havlíček z výzkumného centra RURAL PřF UK představil, v zastoupení širšího řešitelského kolektivu, hlavní výsledky sledování rozvojového potenciálu obcí a informoval o malé regionální diferenciaci podle krajů z hlediska územních a velikostních kategorií .

V odpolední části semináře vystoupili řečníci s projekty zaměřenými na rozvoj venkova a jednotlivé aspekty problematiky Sčítání 2011, evidence a lokalizace pracovních příležitostí na venkově (na vzoru Jihomoravského kraje) a změny migračního chování (ze tří vybraných mikroregionů). Vystoupení Hany Svobodové velmi přesně vystihlo paradoxy rozvoje venkova.  Silvie Kučerová pohovořila na téma vyrovnání se s minulostí na českém venkově.  S problematikou vzdělávání na venkově a možnostmi alternativního řešení tohoto aktuálního problému účastníky semináře seznámil Emil Machálek. Zajímavé téma rekreace ve venkovském prostoru představili na závěr Jiří Vágner a Dana Fialová.

Podrobné informace o semináři Venkov 2011 Vám poskytne:

RNDr. Radim Perlín, PhD. výzkumné centrum RURAL, PřF UK:  perlin@natur.cuni.cz

Tisková zpráva ve formátu MS Word (docx, 14kB)

Akce dokumentů