E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



JEDINÁ NADĚJE PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ? PŘESTAT S CHEMIÍ|Hospodářské noviny | 3.4.2018 | Rubrika: Příloha - Budoucnost zemědělství - rozhovor | Strana: 2

Jak se to přihodí, že se úspěšný vědec odstěhuje z města a stane se z něj zemědělec?

V necelých pěti letech nám na rakovinu zemřela naše první dcera. Byl to hrozný stres a já zjistil, že se na vědu nemůžu soustředit. Vůbec jsem nedokázal přemýšlet, potřeboval jsem dělat něco rukama.

(...)

Sedlák s titulem Doktor přírodních věd Miroslav Šrůtek vystudoval ekologii rostlin na Přírodovědecké fakultě UniverzityKarlovy. Pracoval jako vědec v Botanickém ústavu Akademie věd ČR, kde se věnoval základnímu výzkumu. V roce 1995 získal doktorát na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. „Hodně jsem si to užíval, protože předtím jsem to měl od bolševika zakázané. Táta s komunisty pořád bojoval, tak jsem měl zpočátku problém dostat se i na střední školu. Dělal jsem napřed učňák, ale nakonec mě přijali na střední lesnickou školu a pak i na vysokou,“ říká zemědělec, který obhospodařuje 230 hektarů pozemků a stará se o 110 krav na statku v zapadlém koutu Vysočiny. ČEŠI A BIO „Většině Čechů je jedno, jestli jedí chemicky ošetřené potraviny, či nikoliv. A ti, kterým na tom záleží, se ke zdroji biopotravin dostanou, mohou si například koupit německé biovločky, možná vyrobené z mého bioobilí,“ myslí si Miroslav Šrůtek.

Publikováno: Středa 04.04.2018 16:40

Akce dokumentů

Kategorie: