E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Budoucnost kávy v ohrožení?|ČT 24 | 30.1.2019 | 21:31 | Pořad: Horizont



Tomáš ŠPONAR, moderátor
--------------------
Kavárno, pozor. Divoce rostoucí kávovníky jsou v ohrožení. I když se plody drtivé většiny z nich nezpracovávají, pro milovníky kávy by to měla být alarmující zpráva. Tradiční druhy jsou vyšlechtěné k dokonalé chuti, jejich odolnost je ale horší. Divoké odrůdy tak představují určitou genetickou pojistku. Umějí vzdorovat zhoršujícím se klimatickým podmínkám. A můžou přispět ke vzniku nových životaschopných rostlin.

Veronika HEŠÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Mají zachránit budoucnost kávy a samy čelí hrozbě vyhynutí. Divokých odrůd kávovníku není mnoho. Necelých 130. A přesto můžou mít zásadní vliv na dramatický vývoj v pěstování kávy. Vědci varují, že pokud nezlepšíme přístup k jejich uchovávání, za několik desítek let už káva nemusí být běžnou komoditou.

Aaron DAVIS, vedoucí výzkumu, Královské botanické zahrady
--------------------
Nechceme se ocitnout v situaci, kdy budeme potřebovat nějaké divoké rostliny nebo geny a najednou zjistíme, že ve volné přírodě už žádné nejsou.

Veronika HEŠÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Divoké kávovníky, na rozdíl od svých příbuzných z plantáží, nemají tak dobrou chuť, aby se prosadily na světovém trhu s kávou. Nicméně některé z nich mají jiné přednosti. Jsou odolné vůči extrémnímu suchu, vysokým teplotám nebo škůdcům. A tím se stávají nepostradatelné pro udržení globální produkce kávy.

Tomáš URFUS, katedra botaniky, Přírodovědecká fakulta UK

Publikováno: Čtvrtek 14.02.2019 16:10

Akce dokumentů

Kategorie: