E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Media s námi a o nás: Nekuřácká část restaurace lidi před kouřem neochrání, Hospodářské noviny, 29.5.2012

Pokud nejsou hospody či bary striktně nekuřácké, má rozdělování na kuřácké a nekuřácké části jen malý nebo vůbec žádný účinek. Ve stovce měření v šesti desítkách restaurací různé úrovně v Praze a Kolíně to zjistil student ekologie Tomáš Tesař z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 

„Ten trik, kdy hospodští oddělí kuřácké a nekuřácké prostory přepážkou nebo jsou to dvě propojené místnosti bez dveří, má skutečně jen malý efekt. Nekuřáci stejně dýchají více než 50 procent tabákového kouře z vedlejších prostor,“ říká sedmadvacetiletý Tomáš Tesař, který obcházel restaurace s ukrytým měřicím přístrojem. Výzkum pojal jako svou diplomovou práci, kterou včera úspěšně obhájil.
Jde vůbec o první výzkum tohoto druhu v Česku. „Hodně hospodských jen umístí do rohu podniku stůl nebo koutek pro nekuřáky. To už ale nefunguje vůbec. Měření dokázalo, že je to skoro stejné, jako kdyby hosté seděli mezi kuřáky,“ dodává vedoucí práce prof. Martin Braniš z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Chyba v zákoně

Do určité míry před zplodinami chrání dvě stavebně oddělené místnosti, mezi nimiž se zavírají dveře. „Tohle opatření je však účinné také jen částečně. Podle měření v nekuřáckých prostorách dýchají hosté 40 procent zplodin, které jsou v kuřáckých částech. Dostanou se tam, když obsluha nebo hosté otevírají dveře,“ vysvětluje Tomáš Tesař. Zato ve zcela nekuřáckých restauracích je téměř stejný vzduch jako venku.
Tomáš Tesař se rozhodl s měřením začít poté, co předloni v červenci začal platit zákon, podle kterého se musí všechny bary, kavárny, restaurace a hospody rozhodnout, zda jsou kuřácké, smíšené nebo nekuřácké. A příslušné označení vyvěsit. „Zákon sice říká, že pokud je podnik označený jako smíšený, musí mít kuřácké a nekuřácké prostory stavebně oddělené. Jenže neurčuje jak, a to je chyba,“ myslí si Tomáš Tesař.
Prosadit úplný zákaz kouření v restauracích chce nyní ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Nyní chystá novelu tabákového zákona, která se zákazem počítá.

Zákaz kouření v restauracích chce 78 procent Čechů

A nahrávají mu k tomu i aktuální průzkumy veřejného mínění. Společnost Ipsos Tambor tento měsíc zveřejnila výzkum, podle něhož chce zákaz kouření v restauracích 78 procent Čechů. To je oproti roku 2007 více než dvojnásobek. A z kuřáků, kterých je v Česku téměř čtvrtina, je pro zákaz 40 procent.
Majitelé barů a restaurací namítají, že zákaz kouření jim ubere zákazníky. Zkušenosti ze zahraničí jsou však opačné. Například v Irsku po uzákonění zákazu kouření přibylo hospodám a barům 11 procent zákazníků. A v Itálii 9,6 procenta lidí v průzkumu uvedlo, že po zavedení protikuřáckého zákona navštěvují restaurace a kavárny více než dříve. „A stejné to bude i v Česku. Čech nikdy neopustí hospodu. Nechodí tam kvůli kouření, ale kvůli pití a poklábosení s přáteli. A navíc, hosté nebudou mít na výběr a prostě budou chodit kouřit ven, tak jako v jiných zemích,“ myslí si prof. Martin Braniš.

 

Autor: Zuzana Keményová

Publikováno: Středa 30.05.2012 00:00

Akce dokumentů