II. ročník festivalu Věda prochází žaludkem na pražské Ladronce
Druhý ročník vědecko-gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem, určeného všem příznivcům zdravého jídla a přírodních věd opět uspokojí vaši touhu po vědomostech i po gurmánských zážitcích zároveň. Během jediného dne propojí odborníci z Přírodovědecké fakulty UK kulinářské umění vybraných restaurací se špičkovou vědou. Letos se zaměříme na Jižní, Střední a Severní Ameriku. Prohlédněte si vybrané živočichy typické pro americké kontinenty a seznamte se s přípravou jak tradičních, tak zcela neobvyklých jídel. Příznivci masitých pokrmů jistě ocení americké steaky, ti co si na maso moc nepotrpí, se mohou přiučit jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin. Ryze vědecko gastronomický program doplní i sportovní a netradiční alternativní aktivity.
Spolupořadatelem letošního ročníku se stal Nadační fond Neuron, společnost RSJ a Freshbedýnky.cz. Mediálním partnerem akce je Prima ZOOM.
Populárně-vědecké stánky PřF UK
Bezobratlí Jižní Ameriky - Na našem stanovišti se dozvíte o potravních strategií vybraných obratlovců, nebo kolik různých rekordmanů v celosvětovém měřítku žije právě na americkém kontinentu. Kdo se naopak dostal z Ameriky k nám a například ohrožuje naše rostliny? To vše doplněno o ukázku vypreparovaných hmyzích exemplářů, mezi nimiž se najdou největší brouci světa, úžasně zbarvení motýli, či podivuhodně tvarovaná sarančata apod. Opravdu malé exempláře si budete moci prohlédnout pod binokulární lupou a naopak některé Vám dáme živé do ruky!
Demografická věštírna - Chcete nahlédnout do vlastní budoucnosti, dozvědět se, s jakou pravděpodobností se dožijete důchodu, kolik v něm pravděpodobně strávíte let, kolik asi budete mít dětí nebo na jaké nemoci si dávat pozor? Demograf a jeho výpočty skryté v naší demografické věštírně vám to mohou umožnit - stačí zadat několik základních údajů o sobě (např. pohlaví, věk, vzdělání) a během sekundy budete mít jasněji.
Elektroforéza, proteiny - Každý z nás někdy ochutnal hamburger. Kdo z Vás se ale snažil zjistit, co se skrývá uvnitř? Pokud Vás to zajímá, jste zde správně, protože to, z čeho se jednotlivé potraviny skládají, se u tohoto stánku dozvíte! Jednotlivé bílkoviny v těchto potravinách si společně rozdělíme pomocí jedné z nejpoužívanějších technik v molekulární biologii, elektroforézy.
Hmyzí dezerty - Typické zástupce amerického hmyzu můžete ochutnat i jako hmyzí dezerty. Je libo restované saranče v jemné medové chilli marinádě, pikantní zophobas (velký brazilský potemník), Cvrčka ve tmavém karamelu nebo moučného červa na česneku? V našem stánku k tomu máte jedinečnou příležitost!
Molekulární gastronomie - Už jste ochutnali zmrzlinu z tekutého dusíku, čokoládové špagety nebo jahodový kaviár?
Molekulární bar - Taky vám v dětství doma říkali, že hrát si s jídlem se nesluší? V Molekulárním baru vám rádi dokážeme pravý opak.
Pohled na jídlo očima geografa - V rámci „Geograficko-demografického“ stanu ukážeme, jak se na jídlo dívá geograf či demograf, co o něm ví, nebo jaké jeho důsledky zná – víme např., jak populace světa tloustne v důsledku nezdravé stravy, že do populární fast-foodové restaurace to v USA nikdy nemůžete mít dál než 145 mil, kde na světě se sní nejvíce masa, kolik toho sníme nebo vypijeme každý rok u nás a další zajímavosti. Kromě toho si u nás můžete nechat odborně zhodnotit svůj zdravotní stav od odborníků z Centra výzkumu zdraví, kvality života a životního stylu nebo lehce nahlédnout do budoucnosti v „demografické věštírně“.
Paraziti - trypanozoma, leishmanie, babézie, měňavka. Jedná se ale o velice nebezpečné parazity, kteří vás mohou ohrozit na vašich exotických cestách po Jižní Americe. Paraziti tu žili a žijí běžně s námi. Znáte je ale zblízka? Přijďte se podívat na parazity Jižní, Střední a Severní Ameriky.
Výroba parfémů - Připravte si svůj vlastní parfém či vonný olej třeba s vůní ananasu, grepu, skořice, badyánu, magnólie či pomeranče.
Gastro stánky
Freshbedýnky dodávají to nejkvalitnější čerstvé ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky, pečivo a další potraviny. Vše v bio kvalitě – produkované bez chemie s ohledem na lidské zdraví i přírodu. Rozvážejí po Praze a okolí a rozesílají i po celé ČR. Jejich mottem je „Pěstováno s láskou, doručeno s úsměvem“.
I když na ulici, vaří jako doma! Organizace Jako doma spolupracuje se ženami, které nemají domov, a přesto to nevzdaly. Díky projektu Kuchařky bez domova se o své umění mohou podělit i s vámi. Poznejte, že vařit jako doma se dá i na ulici. Tentokrát na vás čeká show, při které kuchařky umixují omáčky ze svých životních příběhů. Omáčky vznikají pomocí metody text miningu, kdy je text převeden na ingredience, z nichž pak omáčka vzniká (více na www.opensauce.cz). Možná zjistíte, jak chutná život na ulici, možná vás překvapí, jak nečekaně skvělá mrkev v rohlíku je. V každém případě přijďte ochutnat, těšíme se na vás.
První 3D choco tiskárna svého druhu ve střední Evropě – Unique Chocolate 3D Printer by Imanica je perfektním propojením čokolády a technických inovací s milimetrovou přesností kontur a puncem výjimečného zážitku.
Ochutnat víno neznamená jen příjemný zážitek a potěšení, znamená též naslouchat příběhům, jež s sebou vína přináší. Příběhům jedinců i celých generací, kteří vínu zasvětili svůj život a dokázali světu přinést něco nového. Společnost WINE4YOU Vám již od roku 2007 přináší exkluzivně vína světoznámého vypravěče příběhů a režiséra Francise Forda Coppoly. Představujeme Vám i zajímavá vinařství z Francie, Španělska a Itálie. Vstupte do jejich světa a nechte se s každým douškem hýčkat a s přivřenýma očima sledujte neobyčejné příběhy lidí a jejich skvělých vín.
Čerstvost, chuť, transparentnost, autentičnost a ty nejkvalitnější suroviny bez umělých dochucovadel, konzervantů a barviv to je Fresh and Tasty. Pokrmy, které dbají na nutriční vyváženost, bezpečnost pokrmů, ale také na plnou dohledatelnost a recyklovatelné obaly. Fresh and Tasty sleduje trendy ve stravování a těší se tak ze vzrůstajícího povědomí mezi lidmi. Běžná denní jídla pro děti a zaneprázdněné dospělé bez kompromisu kvality, čerstvosti a chuti.
VitalVibe nabízí přírodní potraviny a doplňky stravy v bio kvalitě, které jsou divoce rostoucí nebo pochází z tradičních pěstitelských oblastí z celého světa. Původní potraviny, které v malém množství obsahují vysoký podíl živin, jsou pro svou nutriční hodnotu známé již po tisíciletí. Díky šetrnému zpracování za nízkých teplot je zachována jejich maximální vstřebatelnost pro organismus a instantní forma zajišťuje pohodlné užívání. Lukáš Vaníček, výživový poradce, instruktor fitness a bojových umění Wing Tsun a Escrima, poradí s úpravou jídelníčku, vysvětlí základní chyby ve stravování a představí Superfoods ve fitness.
,,Nadšenecká restaurace uprostřed absolutního venkova“ Jednoho dne, jeden kuchař s celoživotní láskou ke svému řemeslu (Pavel Martínek) a jeden bláznivý nadšenec pro gastronomii (Honza Havaš) zjistili, že už nemají jinou možnost, než otevřít vlastní podnik. Vše ostatní pak bylo dílo osudu, tvrdé práce a dobré vůle. Těší nás rozdávat radost příjemným p(r)ožitkem a restaurace je pro nás něco víc, než jen místo, kde se můžete uspokojit hlad. Vnímáme restauraci jako místo společného setkávání, ale i místo spojující lidi, propojující komunity a rozvíjející kulturu. Najdete nás uprostřed stejnojmenné vesnice cca 30 minut jízdy z centra Prahy společně se zooparkem a jezdeckým centrem.
Chcete si vyzkoušet svoji koncentraci, pohotovost, paměť i prostorovou orientaci? Přijďte si zahrát Mindball společnosti NeuroTraders, zaměřené na poskytování služeb v oblasti rozvoje schopností a profesních dovedností. Budete soupeřit v posouvání kuličky pomocí vašich mozkových vln. Skórujte do “branky” soupeře! Vítězem bude ten, kdo dokáže být více klidný a zároveň soustředěný.
„U tohoto stánku bychom vás rády inspirovaly!!! Přijďte ochutnat očima, ušima, rukama, nosem i jazykem, co vše si doma můžete připravit ze surovin objednaných přes Freshbedýnky.cz. Pamlsky časově či finančně náročné i nenáročné. Z čerstvých, sezónních surovin vypěstovaných s ohledem na přírodu. Vše rostlinné, s láskou připravené, něco navíc bezlepkové. Dezerty slazené především obilnými sirupy a sušeným či čerstvým ovocem (i zeleninou).Vedle samotných laskomin přichystaných podle našeho porozumění makrobiotickým principům vám rády poskytneme teoretické i praktické informace o jejich přípravě. Další informace si pak můžete dohledat na Makrob.cz.Jana Burešová, Denisa Diepoldová, Dana Rabčanová.
Veganská restaurace sídlící v Nerudově ulici přímo pod Pražským Hradem nabízí kuchyni založenou pouze na rostlinných produktech. Její menu je inspirováno recepty z celého světa - ve veganských variacích. Praktická ukázka zdravého, rychlého a etického stravování.
Mapa festivalu Věda prochází žaludkem
Akce dokumentů