E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Chemické úterky: Molekulární kuchyně aneb jak překvapit chuťové buňky

Molekulární gastronomie se snaží ošálit chuťové buňky. Známé chutě převádí do tvarů a forem, od kterých byste očekávali něco jiného. Přijďte se dozvědět víc a získat třeba i několik receptů.
Čas 01.04.2014
od 17:00 do 19:00
Přidat událost do kalendáře Google
vKalendář (Windows, Linux)
iCal (Mac OS X)

Tento speciální gastronomický obor vychází z propojení chemických a fyzikálních poznatků se znalostmi přípravy pokrmů. Jde o sci-fi v oblasti kuchařiny. Používá se několik základních ingrediencí – kapalný dusík (pro přípravu zmrzliny), alginát sodný s vápenatým roztokem (na výrobu kaviáru), želatina (k přípravě želé) a lecitin.

Molbar

Řekneme vám, odkud molekulární kuchyně přišla a co je její podstatou. Ukážeme si také pár jednoduchých receptů. Vaše chuťové buňky určitě překvapíte.

Přednášet budou David Hurný, Veronika Felklová a  Adam Čepa z Katedry organické chemie. Všichni jsou to odborníci s bohatými praktickými zkušenostmi – možná je znáte z akcí Přírodovědců, kde se starají o populární Molekulární bar.

Molbar 2

Mimochodem, víte, že právě Molekulární bar projektu Přírodovědci.cz získal v loňském roce 1. místo za nejlepší expozici v soutěži SCIAP, která už třetím rokem oceňuje nejlepší projekty popularizace vědy?

Přednáška je součástí populárně-vědeckého cyklu Chemické úterky. Koná se v úterý 1. dubna 2013 17:00 hodin v posluchárně CH1 v budově Chemického ústavu Přírodovědecké fakulty UK (Praha 2, Hlavova 8). Těšíme se na vás!

Publikováno: Středa 26.03.2014 13:30

Akce dokumentů