E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Dlouhé mastné kyseliny mikroorganizmů

Velmi dlouhé mastné kyseliny z mikroorganizmů (2017–2019)

Anotace:

Za velmi dlouhé mastné kyseliny (VLCFA) jsou považovány kyseliny, jejichž uhlíkový řetězec je delší než 22 atomů. V přírodě se vyskytují od bakterií přes jednobuněčné řasy a kvasinky, až po savce, včetně člověka. V přírodním materiálu většinou tvoří jen jednotky procent z celkového množství mastných kyselin, ale jejich biologická účinnost a tím i vliv konzumace těchto látek na savce není prakticky objasněn. Jsou popsány dílčí případy, kdy jejich přítomnost ve stravě má pozitivní i negativní účinky. Proto bude proveden screening mikroorganizmů, potenciálně využitelných jako zdroj VLCFA, se zaměřením na méně obvyklé druhy převážně řas a kvasinek. Na základě některých dostupných informací bude provedena kultivace vhodných mikroorganizmů, jejich analýza na přítomnost VLCFA a dále úprava kultivačních podmínek (extrémní teplota, salinita, záření atd.) za účelem nadprodukce VLCFA.

Řešitelé z katedry ekologie: 
Linda Nedbalová (spoluřešitelka)
Lenka Procházková
Dovile Barcyte

Akce dokumentů