13. 3. 2018
Šlechtění ovoce – pohled do praxe
Ing. Lubor Zelený
(část šlechtitelská)
Ing. Veronika Nekvindová, Ph.D.
(část molekulární biologie)
(Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.)
Jádrové a peckové ovoce rodů Malus a Prunus je definováno v zemědělství jako trvalá kultura. Stromy těchto ovocných rodů jsou v sadech běžně pěstovány desítky let, v zahradách a stromořadích se dožívají i více než sta let a vyšlechtění nové odrůdy trvá 20 až 30 let. Šlechtitelské metody se postupem času vyvíjely od náhodného výběru, přes řízené opylení, mutační šlechtění a pokračují využitím molekulárně genetických metod. Šlechtění ovocných druhů jabloň, třešeň, švestka a meruňka má svá specifika už jenom v tom, že se pracuje vždy pouze s jedinci a výsledná odrůda je pouze jedním jedinečným semenáčem, který je nadále rozmnožován pouze vegetativním způsobem. Šlechtění je neustálý závod s časem, a tak používá pomoci molekulární biologie např. v podobě mapování genomu a genetických markerů, což bude náplní druhé části přednášky.
Pozvánka ke stažení ZDE.
CV Ing. Zeleného ke stažení ZDE.
CV Dr. Nekvidové ke stažení ZDE.
Akce dokumentů